h i r d e t é s

Operatív törzsi sajtótájékoztató Müller Cecíliával

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Operatív törzsi sajtótájékoztató Müller Cecíliával

2020. június 04. - 12:44

 

120 eljárás indult rémhírterjesztés ügyében és június 20-án nagy valószínűséggel könnyebb lesz az élet az idősotthonok lakóinak és hozzátartozóiknak, sok szabályt azonban majd ezt követően is be kell tartani.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

23 fővel, 3954-re nőtt a magyarországi koronavírusosok regisztrált száma 196 ezer teszt elvégzése után, 5-en pedig elhunytak az elmúlt huszonnégy órában, így már 539 család gyászol. A gyógyultak száma viszont immár 2205, az aktív betegek száma 1210, köztük 24-en vannak súlyos állapotban - ennek ismeretében ült össze és hirdetett újra sajtótájékoztatót az operatív törzs csütörtökön is.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa elmondta, Ausztria megszüntette a határőrizetet valamennyi szomszédos ország felé, de a karanténszabályok ettől még nem változtak a Magyarországra érkezők esetében.

Elmondta, 860-an használják a mobilos távellenőrző appot és 10 985 esetben van aktív, elrendelt karantén. 120 rémhírterjesztési ügy indult már Magyarországon, az összes járványügyi büntetőeljárással kapcsolatban 80 embert hallgattak ki eddig, ez a szám egy ideje nem növekszik.

Viszont számos határátkelőn van 1-2 órás várakozási idő, ezzel mindenkinek kalkulálnia kell - mondta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványadatokat ismertetve kijelentette, a járvány nyugvópontra érkezett. Kórházban 408 embert ápolnak, a 24 súlyos beteg mind lélegeztetőgépen van.

Azt is elmondta, a felfedezett eseteket jellemzően kontaktkutatás során találják meg, illetve más szűrések is segítenek.

Továbbra sem nő a koronavírusos szociális intézmények száma (33), a betegek száma is egyre csökken, ezért a június 20-ával valószínű, hogy oldanak a korlátozásokon az idősotthonokban.

Az intézkedést Müller Cecília személyesen hozta meg.

Ennek tartalma:

  • csak a látogatott személyhez lehet 2 méteren belülre menni
  • a látogatás történjen az udvaron, ez esetben a 2 méter itt is tartható, tartandó, amennyire lehet
  • csak egészséges személy látogasson szociális intézményben gondozottat, érintésmentes, vírusölő kézfertőtlenítő legyen kihelyezve
  • maszk viselése mellett a manikűrös, a pedikűrös és a fodrász is bemehet az intézménybe
  • vallási esemény is megtartható az intézményekben
  • élelmiszercsomag, használati tárgy továbbra is bevihető
  • a kórházi betegek visszatérhetnek, ha van negatív koronavírustesztjük - 4 napnál nem régebbi.

Müller Cecília megköszönte a szociális intézmények munkatársainak hősies helytállását, messze a munkakörükön és munkaidejükön túl. Megköszönte a szülők türelmét is, hogy ilyen sok időt kibírtak gyermekeik nélkül és találkozások mellőzésével.

Idézte Teréz anyát: "Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel." (infostart.hu)


 

h i r d e t é s