h i r d e t é s

Orbán a Tiborcz-adót fájlalja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán a Tiborcz-adót fájlalja

2019. november 15. - 06:29

 

Eközben nagy erőkkel kutatja a Fidesz, miért veszített sok helyet a választásokon.

Több munkacsoport is alakult a Fidesznél, ami vizsgálja, hogy a párt miért veszítette el számos település vezetését az őszi önkormányzati választásokon – értesült a Népszava a vizsgálatban résztvevő forrástól. A Fidesz a vereség okainak, illetve lehetséges következményeinek feltárása érdekében

  • a párközpont bekérte az összes helyben használt kreatív-, és kampányanyagot azokról a településekről, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje rosszul teljesített;
  • ellenőrzik a Fidesz-közeli média hatékonyságát;
  • elemzik, hogy a vesztes polgármesterek miért nem tudtak előnyt kovácsolni pozíciójukból

A médiatevékenység elemzésének a fideszes forrás szerint a Lokál és a Ripost is áldozata lehet, egyesek annyira elégedetlenek voltak a teljesítményükkel, hogy egyenesen a lapok bezárásáról beszéltek. Az általános elemzés része egyébként az, hogy miközben a kormánytól független média alaposan, a szálak kibontásával foglalkozott a Borkai-üggyel, addig a fideszes médiumok csak leközölték a kispesti drog- és korrupciós botrányban érintett Lakner Csaba esetét, de mélyebbre nem ástak.

A vesztes polgármesterek értékelésében a Fidesz mintha fordítva ülne a lovon, legalábbis ha a Népszavának adott információkat értékeljük. A pártban úgy látják, hogy az ellenzék sikeresen alakította pártszavazássá a választást, nem pedig a jelöltekről szólt a kampány, amiben a Fidesz bízott. Ebben viszont a jelöltjeik felelősségét látják: szerintük a pártközpont minden támogatást megadott, de a jelöltek a szükséges pluszt nem tudták hozzátenni a kampányhoz.

Mindezekből az tükröződik, mintha az fel sem merülne a Fideszben, hogy a pártközpont hibázott, és a jelöltek a párt romló megítéléséből fakadó hátrány miatt veszíthettek, továbbá az, hogy a központi irányítás alatt tartott kormánypárti médiumok nem mertek és nem is tudtak valódi sajtómunkát végezni.

A lap értesülése szerint

Orbán Viktort szíven ütötte, hogy Karácsony Gergely a Tiborcz-adóval kampányolt.

Azt még elfogadta volna a miniszterelnök, ha mondjuk Mészáros-adónak nevezi el a magas jövedelműek adóztatásának ötletét az új főpolgármester, de azt nehezebben viselte, hogy egy családtag lett a kampányeszköz.

A forrás azt mondta, hogy két elképzelés van a pártban arról, hogyan folytassák a politizálást a választások után:

  • essenek neki keményen az ellenzéknek,
  • vagy mutassanak önmérsékletet és legyenek együttműködőek az új városvezetésekkel.

Noha állítólag erről nincs döntés, nem épp a mérsékelt irányt mutatja, hogy a héten beterjesztett törvényjavaslatok szerint korlátoznák a képviselők jogköreit, valamint korlátoznák az önkormányzatok anyagi mozgásterét és a kormányhoz vonnák az építési engedélyek kiadását.

168ora.hu


 

h i r d e t é s