h i r d e t é s

Orbán álmai választását tartották Kazahsztánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán álmai választását tartották Kazahsztánban

2021. január 11. - 07:04

 

Nem volt ellenzéki jelölt a kazah elnökválasztáson, így nem meglepő, hogy elsöprő többséggel nyert a jelenlegi elnök.

Forrás: MTI/EPA/Rahmir Fahrutdinov

Nem meglepő módon elsöprő többséggel fogja megnyerni az elnökválasztást Kazahsztánban a jelenlegi elnök, Kasym-Jomart Tokajev, ugyanis az egyetlen ellenzéki párt, a Nemzeti Szociáldemokrata Párt bojkottálta a választásokat.

Kazahsztán is azon közép-ázsiai országok közé tartozik, ahol a demokrácia egyszerűen nem tudott kialakulni a Szovjetunió felbomlásával elnyert függetlenséget követően. Szinte azonnal Nurszultán Nazarbajev szerezte meg a hatalmat, aki három évtizedig vasmarokkal irányította a jelentős természeti erőforrásokkal rendelkező országot.

Nurszultán 2019 elején adta át a hatalmat a jelenlegi elnöknek, a 67 éves Tokajevnek, a titkon remélt demokratizálás azonban még nem indult el. Ennek újabb megnyilvánulását láthattuk, ugyanis az egyetlen regisztrált ellenzéki párt, a Nemzeti Szociáldemokrata Párt (NSDP) bojkottálta a törvényhozási választásokat, amelyet ennek ellenére megtartottak.

Mint a TRT World is megjegyzi, a 80 éves Nurszultán egyébként csak formálisan mondott le a legfőbb hatalmi pozícióról, továbbra is jelentős befolyással bír a kazah politikára, ugyanúgy maradt a kazah törvényhozás alsóházát irányító Nur Otan párt vezetője például, amelynek 800 000 fős tagsága van a 19 milliós országban.

A párt várhatóan elsöprő többséggel nyeri az alsóházi választásokat, ahol összesen négy párt indult még a kormánypárton kívül, ám egyik sem tekinthető valós ellenzéki pártnak. Az NSDP még novemberben szállt ki a választási procedúrában, mintegy tüntetőjelleggel a szerintük csaló rendszerrel szemben, amely a kormánypártot favorizálja.

A fővárosban – amelyet az elnök lemondását követően Nur-Szultánra neveztek át – több embert is megkérdezték helyi közvélemény-kutatók, és ott többször elhangzott, hogy az alternatívák hiánya miatt nem vesznek részt a választáson. A volt szovjet tagköztársaságnak nincs jó hírneve ilyen téren, ugyanis a nyugati választási figyelőszervezetek többsége szerint még sosem zajlottak szabad választások Kazahsztánban. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s