h i r d e t é s

Orbán civil társadalomtól való rettegése a gyengeség jele

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán civil társadalomtól való rettegése a gyengeség jele

2018. május 16. - 13:42

 

Az Európai Néppárt nyomást gyakorolt Orbán Viktorra a választás előtt, hogy ne zárja be a Közép Európai Egyetemet - erről ír a Guardian című brit lap. Az egyetem elüldözésének várhatóan következményei lesznek a Fidesz európai pártcsaládjában a cikk szerint. - írja a sztarklikk.hu.

Európai Néppárt elnöke nem először fogalmazza meg aggodalmait Orbánnak. Forrás: nepszava.hu

A brit Guardian szerint, ha az Európai Néppárt nem gyakorolt volna nyomást Orbán Viktorra, akkor a kormányfő már tavaly bezárta volta a Közép-európai Egyetemet. A cikkben azt írják, a Néppártban egyre többen aggódnak amiatt, hogy a kétharmados felhatalmazást nyert magyar miniszterelnök meddig feszegeti még a határokat.

A Fidesz európai pártcsaládjában az igazságszolgáltatás elleni frontális támadás és a Közép Európai Egyetem bezárása jelentheti azt a vonalat, amit Orbán Viktor nem léphet át következmények nélkül.

Orbán Viktornak nincs oka az ünneplésre a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltözése miatt - ezt már az osztrák Der Standard írja. Az intézmény távozásával Magyarország külföldi megítélése tovább romlik, és az ország stabilitása is csökken, mivel a demokráciában fontos, hogy legyenek kritikus hangok. Orbán Viktor civil társadalomtól való rettegése nem az erő, hanem a gyengeség jele - véli a Der Standard véleménycikkének szerzője.

A szintén osztrák Die Presse úgy látja, a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltözése azt jelenti, hogy Soros György engedett a politikai nyomásnak. A cikk emlékeztet, hogy a választási kampányban Orbán Viktor kétezer Soros-zsoldosról beszélt, akiket a kormánypárti Figyelő hetilap listázni kezdett. A lap kiemeli, hogy a Közép Európai Egyetem sorsa is bizonytalan, amelynek tanáraira szintén a Soros-zsoldos bélyeget ragasztotta a kormánypárti sajtó.

sztarklikk.hu


 

h i r d e t é s