h i r d e t é s

Orbán ismét kijátssza a kártyát: levélben kéri a határon túli magyarokat, hogy szavazzanak a Fideszre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán ismét kijátssza a kártyát: levélben kéri a határon túli magyarokat, hogy szavazzanak a Fideszre

2021. december 06. - 08:58

Kis túlzással ismét előhozta a kormánypárt a 2004-es népszavazást és benyújtja a számlát egy-egy fontos voks formájában a határon túli magyarok számára a rengeteg kiáramló támogatásért.

A kép illusztráció! - Forrás: norsod24.hu

„2004. december 5-e nehezen felejthető traumát jelentett a magyar nemzetpolitikában” – írja Facebook-bejegyzésében Dömötör Csaba államtitkár. Tizenhét évvel ezelőtt ezen a napon tartották a népszavazást a kettős állampolgárságról, amely eredménytelenül zárult, mert sem a külhoni magyarok honosításának egyszerűsítését támogatók, sem az azt ellenzők száma nem érte el a kétmilliót.

Alig pár héttel azután, hogy 2010-ben kétharmados parlamenti többséggel kormányt alakított a Fidesz, már át is ment a kettős állampolgárságot támogató törvény, majd később a választásra is jogosultak lettek a külhoni magyarok. Azóta minden választáson tarolt a Fidesz a határon túli magyarok körében, a kormánypárt tagjai minden bizonnyal jövőre is megpróbálják minél nagyobb számban mozgósítani őket. Ennek az első lépését már meg is tette Orbán.

A miniszterelnök most levélben fordul határon túli nemzettársainkhoz. Arra kéri őket, hogy jövő tavasszal is legyenek részesei a közös döntésnek, és adják le szavazatukat az országgyűlési választáson” – írja Dömötör Csaba. A miniszterelnök levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a szavazáson való részvételhez regisztráció szükséges, de arról is ír, hogy egy veszélyekkel teli korba léptünk, melyben csak az a nemzet lesz sikeres, amelyik képes az összefogásra. A levelet a következő hetekben kézbesítik – tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

2018-ban igen jól járt a levélszavazatokkal a Fidesz: több mint 216 ezer érvényes szavazatot kaptak a külföldön élő magyar állampolgároktól. Mögöttük az LMP végzett 2082 szavazattal, őket követte a Jobbik 2055 szavazattal, majd az MSZP-Párbeszéd következett 1247-el, és a Momentum zárta a sort 1004 szavazattal.

A külhoni magyarok csak a pártlistákra szavazhatnak, amennyiben előzetesen regisztrálnak. A határ menti településeken azonban elmúlt pár választáson virágzott a voksturizmus. Pár héttel a választás előtt tömegével jelentkeztek be az ukrán és román határ közeli falvakba, így nemcsak listán, hanem az egyéni képviselőkre is szavazhattak Magyarországon. A voksturizmusnak egy friss törvénymódosításával pedig még inkább zöld utat adtak. (Telex.hu) / borsod24.hu