h i r d e t é s

Orbán napokon belül újabb korlátozásokat jelent be, csak még nem tudja, milyeneket

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán napokon belül újabb korlátozásokat jelent be, csak még nem tudja, milyeneket

2020. július 10. - 09:19

 

Lesznek újabb korlátozások, csak még nem tudni, mifélék - kezdte a kormányfő az interjút a Kossuth rádió reggeli műsorában.

A kép illusztráció! - Forrás: mediaklikk.hu

A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

Mint mondta, a csatát megnyertük, a járvány első hullámát letörték, már a munkahelyteremtésre koncentrálnak, de figyelni kell az intő jelekre.

A számok szomorúak a környező országokban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában is megugrott a fertőzöttek száma. A legnagyobb veszély most a behurcolás, ezt kell megakadályozni - hansúlyozta Orbán Viktor.

Mint mondta, péntek délig kapott határidőt az operatív törzs arra, hogy meghatározza, milyen korlátozásokra van szükség, ezek a döntések pénteken vagy szombaton megszületnek.

Több Balaton, kevesebb Adria, ez legyen most a jelszó - jelentette ki Orbán Viktor.

Uniós csúcs előtt

A készülő uniós költségvetésről szólva a miniszterelnök elmondta, felfoghatatlan összegről, 250 milliárd euróról beszélünk, rengeteg pénzt kell betenni a gazdaságba, hogy az újrainduljon, ez a pénz azonban nincs, ezért úgy döntöttek a nagyok, hogy vegyünk fel hitelt.

A magyar ember fejében az adósság a legrémisztőbb dolgok közé tartozik, emlékezzünk rá, hogy az ország eladósítása a nyolcvanas években közel sodorta az országot ahhoz, hogy adósrabszolgaságba kerüljön, aztán jöttek a devizaadósságok.

"Mi látnánk más megoldást, meg tudnánk vétózni, de 26 országgal találnánk magunkkal szemben" - fejtette ki.

Ha együtt hoztuk létre ezt az adósságot, akkor ne korlátozzuk egymást abban, hogy ezt a pénzt hogyan használjuk fel. Másként kell újraindítani a gazdaságot Franciaországban és itthon. Ne keverjük bele ebbe a politikát - hangsúlyozta a kormányfő. Nem szabad megengedni, hogy politikai szempontokat kapcsoljanak a gazdasághoz, a pénz elköltéséhez, mert annak a gyermekeink látják a kárát.

Óva intett attól is, hogy a jogállami vitákat összekapcsolják a gazdaságiakkal az Európai Unióban.

A szerb elnökkel és a szlovén kormányfővel folytatott konferenciáról - Európa cenzúrázatlanul - a miniszterelnök elmondta, lecsökkent az Európai Unió válságkezelési képessége. Hátrálásban, visszaszorulóban van a közösség, ezért kell beszélni a problémákról, ráadásul minden ilyen egyeztetés kiváló lehetőség a barátok gyűjtésére. Ezért van a V4-ek tőlünk északabbra, és délre, Szlovéniával és Szerbiával is szépen épül ez a baráti viszony. Keressük azokat az országokat, amelyekkel közösen szervezhetjük meg a térség fejlődését, minden ilyen eszmecsere segít ebben.

Késleltetett hatásra is készülnek

A magyarok nagyon sokat tettek az elmúlt 10 évben azért, hogy legyen munkájuk, aztán jött a vírus és 130 ezren kikerültek a foglalkoztatottak köréből. Most megfordulni látszik ez a trend. Az állam minden eszközt bevetett, hogy megvédje a munkahelyeket, és úgy tűnik jó időben avatkozott be, jó eszközökkel - fogalmazott Orbán Viktor.

Már most dolgozik azon a gazdasági operatív törzs, hogy felkészüljön a mostani válság késleltetett hatására, amely a kormányfő szerint majd januárban mutatkozik meg. Most, amikor itt ez a válság, a korábban meghozott döntésekből sokat lehet meríteni, ezért jó hír az, hogy olyan kormánytagokkal dolgozik együtt, akik a saját személyes karrierjük, életpályájuk során láttak már hasonló helyzeteket.

Kaleta Gábor ügyéről a miniszterelnök azt mondta, ennek az ügynek nincs vége, ebbe ő nem akar beletörődni.

Az ítélet enyhe ítélet, azt bizonyítja, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt. Ha az ember ilyen esetről hall, azonnal a saját gyerekére gondol. Itt semmilyen büntetés nem tűnne súlyosnak. Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb feladatának éppen ezért a gyermekek védelmében hozott törvények szigorítását tartja a miniszterelnök. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s