h i r d e t é s

Orbán nem felejti el egyhamar von der Leyen neki szánt mondandóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán nem felejti el egyhamar von der Leyen neki szánt mondandóját

2019. augusztus 02. - 09:09

 

Igaz lehet ez fordítva is, bár annál egy sokkal derűt keltőbb okból kifolyólag. Már annak lehet ez igazán vicces, akit élvezettel tölt el, amikor Orbán Viktor lejáratja saját magát. Nem teljesen tiszta, hogy ezt szántszándékkal teszi, vagy csupán a valóságtól való teljes elszakadása okán, de ahogy sokadszorra próbál kezet csókolni egy politikustársának, az már tényleg komédiába illő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Nyilván nem tájékoztatták arról Orbánt, hogy a hajbókolás nem igazán kívánatos egyenlő tárgyalófelek közt. Másfelől az etikett meglehetősen világosan fogalmaz. Ha egy nő nem akarja, hogy mindenféle jöttment, tisztázatlan szájhigiéniájú egyed összenyálazza kézfejét, azt tiszteletben kell tartani. Ez ugyanis nem a 17. század.

Orbán ezen kísérletével pedig megint kínos helyzetbe hozta saját magát – hazánkról nem is beszélve.

Azt már tudhatjuk, hogy Orbán mit gondol a találkozón elhangzottakról, de von der Leyen-nek nincs szüksége dagályos népieskedésre, hogy elmondja szolidan miről is volt szó.

Ursula von der Leyen is twittelt egyet az Orbán Viktorral történt találkozója után, és bár Orbán elég részletesen beszámolt a benyomásairól és az érintett témákról, az Európai Bizottság új elnöke mégis tudott újat mondani.

Valahogy Orbán nem említette, hogy arról is beszéltek, a joguralom, a jogállamiság mennyire alapvető, márpedig ez olvasható a tweetben. Az új megközelítések és pragmatizmus szükségességben megegyeztek, a versenyképesség és az EU-s szervezetek tagállamokhoz való közelítését is végigvették, írja von der Leyen, és az EU katonai védelem kialakítása is fontos.

No meg a jogállamiság. /hvg/

Ez nyilván nem az igazi annak az Orbánnak, aki legszívesebben az illiberális demokrácia összeférhetetlen szókapcsolat jelentette rémálmot erőlteti. Talán épp ezért hallgatott a jogállamiságról oly mélyen.


 

Kommentek

h i r d e t é s