h i r d e t é s

Orbán nem hajlandó szóba állni a "bölcsek tanácsával"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán nem hajlandó szóba állni a "bölcsek tanácsával"

2019. május 15. - 12:49

 

A Népszava értesült, hogy találkozót kezdeményeztek az Európai Néppárt „bölcsei”, de a miniszterelnök elhárította a megkeresést – írja a hirklikk.hu.

Orbán Viktor és Herman van Rompuy 2015-ben. Rompuy most a Néppárt Értékelő Bizottságát vezeti, amely azt vizsgálja, hogy a Fidesz méltó-e még egyáltalán rá, hogy egy mérsékelt pártcsalád tagja maradjon. Forrás: 444.hu

A belga Herman van Rompuy által vezetett „bölcsek tanácsa” – amelynek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus –, az európai parlamenti választások előtt szeretett volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel. Budapestről azonban azt a választ kapták, hogy a megadott időpontig nem lesz lehetőségük tárgyalóasztalhoz ülni a miniszterelnökkel.

A háromtagú „bölcsek tanácsát” az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az lenne a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek.

A lap információi szerint a hivatalosan Értékelő Bizottságnak nevezett grémium egyik tagja még május vége előtt szeretné felkeresni Magyarországot, és nemhivatalos formában tájékozódni a Fidesz-kormány tevékenységéről. A tervbe vett látogatásnak azonban nincs kitűzött időpontja, és bizonytalan, hogy egyáltalán sor kerül-e rá.

Az Európai Néppárt brüsszeli székhelyén nem kívánták kommentálni lapunk értesülését.

hirklikk.hu


 

h i r d e t é s