h i r d e t é s

Orbán nem rúgja fel a Budapest-paktumot, Karácsonynak sem fájnak már a stadionok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán nem rúgja fel a Budapest-paktumot, Karácsonynak sem fájnak már a stadionok

2019. november 06. - 12:59

 

A kézilabda-Eb-re tervezett sportcsarnok legalábbis felépül. A főpolgármester és a miniszterelnök partnerként tárgyalt, de a BKV finanszírozásában nagyon nem értettek egyet. - írja a nepszava.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester (balról) nyilatkozik a sajtónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely társaságában a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. MTI/Balogh Zoltán

Ez egy ígéretes kezdete volt annak a folyamatnak, hogy a főváros fontos partnere legyen a kormánynak – mondta Karácsony Gergely a szerdai kormányülés után Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester szerint a főváros és a kormány közötti együttműködés kiindulópontja a Tarlós István és Orbán Viktor között korábban létrejött megállapodás

– ez az a paktum, amiről a kormány korábban váltig állította, hogy Karácsony győzelmével érvényét veszti. Nincs változás tehát abban, hogy a Budapesti Közfejlesztések Tanács tárgyal minden fontosabb beruházásról, ám a tanács személyi összetétele annyiban módosul, hogy az ellenzéki polgármester tag értelemszerűen egy fideszes kerületvezető lesz majd.

Orbán nem kért a Budapest-törvényből

A kormányülésről Karácsony azt mondta: felvetette, hogy külön törvény rendezze a főváros és a kormány viszonyát, de Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy egy ilyen törvényt nem támogat. Karácsony programja Egészséges Budapest című fejezetéről is beszélt főpolgármesterként fontosnak tartja, hogy az egyes kerületek az alapellátásban az eddiginél több szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Tárgyaltak a Liget-beruházásról is: Karácsony Gergely nagyon biztatónak tartja, hogy a kormány részéről is nyitottak egy olyan felüljáró megépítésére, ami a Városligeten most áthaladó autóforgalmat vezetné el. Összességében úgy értékelte a megbeszéléseket, hogy az elmúlt hetek felfokozott politikai kampányai után szakmai kérdésekben lehetőséget lát a jó együttműködésre.

A kézilabdacsarnok jöhet, az atlétikai stadiont még emésztik

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megismételte, hogy a kormány partnernek tekinti a főváros ellenzéki vezetését, és fontos pozitívumnak nevezte, hogy Karácsony Gergely már nem ellenzi sem a Kispest-Honvéd stadion, sem a 2022-es kézilabda EB-re építendő, közel 79 milliárd forintba kerülő multifunkcionális sportcsarnok felépítését (igaz, Karácsony korábban stadionstoppal kampányolt a választások előtt.)  
Egy másik nagy beruházással, a még csak tervek szintjén létező atlétikai stadionnal kapcsolatban az a megállapodás született, hogy a főváros a november végi közgyűlésig megvizsgálja a kérdést, és ott hoz erről végleges döntést – ezt Gulyás Gergely szerint a kormány elfogadja majd.

„Akarata ellenére senkivel sem teszünk jót”

A Dél- Budára tervezett úgynevezett szuperkórházzal kapcsolatban Gulyás azt mondta, amennyiben a kerület ellenzéki vezetése és a főpolgármester is elutasítja a projektet, akkor nem épül új kórház, „Akarata ellenére senkivel sem teszünk jót”, és más megoldást kell találni az egészségügyi fejlesztésre; László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere, volt kórházigazgató még jóval a választások előtt arról beszélt, hogy nem támogatja a szuperkórházat, és helyette a Szent Imre kórházat fejlesztené fel. 

Alamizsna helyett közös fenntartást? Na, még mit nem!

Szóba került a BKV  is, amit a kormány mentőövekkel, változó összegű támogatásokkal tart életben. Karácsony Gergely elmondása szerint azt az általános európai gyakorlatot javasolta a kormánynak, hogy egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban a főváros, a kormány és a tömegközlekedést használó utasok állják a társaság fenntartását,  

de a felhúzott szemöldökök számából úgy ítélte meg, hogy erre nem nyitottak a kormányban.

Az is valami, hogy olcsóbbak lettek az automaták

A keddi közgyűlésen hozott személyi döntésekről a főpolgármester úgy nyilatkozott, ezek többségében az őt támogató pártok javaslatai voltak, de Atkári János szakértelmére szerinte például nagy szüksége van Budapestnek.

A zuglói parkolási automaták beszerzésével kapcsolatban a Népszava kérdésére azt mondta: ezt a korábban meghozott kerületi döntést polgármesterként nem támogatta, azt viszont, hogy sikerült elérni, hogy a cég 40 százalékkal csökkentse az automaták árát, pozitívnak tartja.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s