h i r d e t é s

Orbán Viktor betiltotta a ferihegyi sztrájkot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor betiltotta a ferihegyi sztrájkot

2021. július 27. - 14:05

Tegnap jött a hír, mára már el is intézte.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Megjelent a Magyar Közlönyben két, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné teszi a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot. Az időzítés nem véletlen, a Magyar Nemzet hétfőn írta meg, hogy már keddtől munkabeszüntetésre készültek a ferihegyi légi irányítók.

Az egyik rendelet szerint a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – ha annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenységhez  szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni.

A másik rendelet a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében született.

1. § A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő
hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

A kormánylap értesülése szerint határozatlan idejű sztrájkot akart kezdeni az eredménytelen bértárgyalások miatt a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ), amely a munkát már kedden beszüntette volna. (24.hu)