h i r d e t é s

Orbán Viktor Budapestre hívja a világ konzervatívjait, szeretne egy kicsit a vezetőjük lenni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor Budapestre hívja a világ konzervatívjait, szeretne egy kicsit a vezetőjük lenni

2022. január 28. - 14:17

Fő előadó lesz a március 25-26-án tartandó CPAC Hungary konferencián.

Santiago Abascal és Orbán Viktor 2021. november 17-én Budapesten - Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Az április 3-i magyarországi parlamenti választást felvezető kampány hajrájában, március 25-26-án rendezik meg Budapesten a CPAC Hungary rendezvényt, amelyre a világ vezető konzervatív politikusait várják – derült ki szerdán Szánthó Miklósnak, a kormányközeli Alapjogokért Központ vezetőjének a bejelentéséből. 

A Várkert Bazárban tartandó konferencia fő előadója Orbán Viktor magyar kormányfő lesz, a meghívottak névsoráról azonban egyelőre nem sokat tudni azon kívül, hogy jön Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali VOX elnöke és Jair Bolsonaro brazil elnök fia, Eduardo Bolsonaro is.

"Érkeznek amerikai szenátorok és kongresszusi képviselők, az amerikai szellemi élet jeles képviselői, európai intézetvezetők és újságírók, jobboldali EU-tagállami vezetők, pártpolitikusok és EP-képviselők" – mondta Szánthó Miklós.

Orbán Viktor egyébként – fűzhetjük hozzá – már hónapok óta próbál összehozni egy szélsőjobboldali pártokból álló frakciót az Európai Parlanentben a többi között a  Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini fémjelezte Liga, a spanyol Vox, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), illetve a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés (RN) politikusaival, a kísérlet egyelőre kudarcot vallott, a PiS az utolsó pillanatban kihátrált a megállapodásból, mert nem akarja elhagyni azt az EP-frakciót, az Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetségét, amelynek az egyik alapítója volt és amelyben jelenleg is politizál. Emiatt Matteo Salvini annak sem látta értelmét, hogy elutazzon az érintett pártok decemberi varsói csúcstalálkozójára.

A Conservative Political Action Conference (CPAC) az amerikai republikánusok seregszemléje. 1974 óta tartják meg, mindegyik hivatalban lévő republikánus elnök részt vett rajta Ronald Reagantől Donald Trumpig. Magyarországi rendezvénye csak a fénypontja lesz a szörnyek keringőjének, amely most kezdődik a magyar diplomáciában, Orbán Viktor ugyanis hétvégén elutazik a konzervatív pártvezetők madridi konferenciájára, aztán február 1-én Moszkvába utazik tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-ukrán és a NATO-orosz konfliktus árnyékában, február 17-én pedig Jair Bolsonaro brazil elnök jön Budapestre találkozni a magyar kormányfővel. (Népszava)