h i r d e t é s

Orbán Viktor nem gondolja komolyan a korrupcióellenes harcot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor nem gondolja komolyan a korrupcióellenes harcot

2022. november 22. - 11:19

A magyar kormány ígéretei nem elegendők – olvasható a pártok állásfoglalás-tervezetében.

A kép illusztráció! - Forrás: DW

Az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Renew, a Zöldek és a Baloldal állásfoglalás-tervezete a magyar korrupciós kockázatokra mutat rá.

Az európai parlamenti képviselők felszólítják Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy ne engedjen Orbán Viktor miniszterelnök nyomásának, aki „blokkolta a legfontosabb uniós jogalkotási ügyeket, hogy pénzt szerezzen és arra kényszerítse Brüsszelt, hogy feladja a Budapesttel folytatott jogállamisági vitát” – számolt be róla a Politico.

Az Európai Bizottság arra készül, hogy 5,8 (2366 milliárd forint) milliárd eurót fizessen ki a magyar kormánynak a közösen felvett uniós járványügyi helyreállítási pénzből, és kompromisszumos megállapodáson dolgozik a jogállamisági feltételrendszerről, ugyanis ha ez nem sikerül, Magyarország 7,5 milliárd euró (3060 milliárd forint) uniós forrástól esne el.

EP-képviselő: Aki hisz a magyar korrupcióellenes reformban, az a Mikulásban is hisz

Az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Renew, a Zöldek és a Baloldal csütörtökön szavazásra kerülő, a Politico birtokába jutott állásfoglalás-tervezete

KORRUPCIÓS ÉS KLEPTOKRÁCIÁVAL KAPCSOLATOS AGGÁLYOKRA MUTAT RÁ, ANNAK ELLENÉRE, HOGY BUDAPEST ÍGÉRETET TETT ARRA, HOGY ÁTLÁTHATÓ LESZ, ÉS TISZTELETBEN TARTJA A JOGÁLLAMISÁGOT.

A magyar kormány ígéretei „nem elegendők az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez” – olvasható a tervezet szövegében. A Parlament azt is hangsúlyozza, hogy „a helyreállítási és rugalmassági eszközből származó pénzeszközökkel való visszaélés kockázata” még mindig nagyon is valós, és felszólítja a bizottságot, hogy „ne hagyja jóvá Magyarország tervét, amíg az nem tesz teljes mértékben eleget az Európai Unió Bíróságának valamennyi, a jogállamiság helyreállítását célzó ítéletének”.

Sophie in 't Veld, a Renew Europe európai parlamenti képviselője Didier Reynders igazságügyi biztosnak a hétfői plenáris ülésen azt mondta:

Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktor komolyan gondolja a korrupcióellenes reformot, az a Mikulásban is hisz.

Jogállamisági feltételrendszer – mérföldkövek

Reynders szerint Magyarország a november 19-i határidőig tájékoztatást kapott Budapesttől az eddig végrehajtott 17 korrupcióellenes reformról, és haladéktalanul véglegesíti értékelését”. Ezt követően átadja a „forró kását” a tanácsnak, amelynek december 19-ig kell elfogadnia, módosítania vagy elutasítania a bizottság javaslatát, hogy minősített többséggel 7,5 milliárd euróval csökkentse a magyarországi forrásokat. 

Ami a helyreállítási alapot illeti, Reynders elmondta, hogy a bizottság azt tervezi, hogy „a lehető leghamarabb” dönt Magyarország javaslatáról, és hogy a pénzek folyósítását a korrupcióellenes reformokhoz, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kapcsolódó úgynevezett mérföldkövek teljesítéséhez fogja kötni. (Index)