h i r d e t é s

Orbán Viktor szerint csak kalandvágyból vándorolt külföldre a több tízezer magyar fiatal

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor szerint csak kalandvágyból vándorolt külföldre a több tízezer magyar fiatal

2020. március 03. - 07:52

 

Ő pedig elismeri bátorságukat. - írja a nepszava.hu.

A miniszterelnök kemény kérdéseket kapott a Parlamentben, Jakab Péter szerint a kormányfő már rég elvesztette kapcsolatát a valósággal.

Orbán Viktor évértékelője olyan volt, mint a vagyonnyilatkozata: papíron jól hangzik, csak épp semmi köze a valósághoz

 – ez csak egy az erős mondatok közül, amikkel az ellenzéki politikusok hétfőn délután a Parlamentben bombázták a miniszterelnököt, az azonnali kérdések órájában. 

Ereszkedjen le a verebek közé!

A fenti hasonlatot a Jobbik elnöke dobta be, utalva a miniszerelnök papírforma szerint elkeserítő anyagi helyzetére: Jakab Péter szerint Orbán Viktor egy olyan államról vizionál, ahol szárnyal a gazdaság, jól élnek az emberek, a kórházak csak tisztasági festésre szorulnak – csakhogy ezt az országot Magyarország helyett Svájcnak hívják.

Több fideszes képviselő is elismerte már nekem, hogy ön elvesztette a kapcsolatot a valósággal. A sasnak ideje leszállnia azok közé, akiket verébnek néz – oda, ahol nincs munkalehetőség, sem háziorvos, ahol a busz is csak naponta egyszer jár, nincs rendőr és postás sem

 - ostorozta Orbánt Jakab, és számon kérte a miniszterelnököt: mit üzen azoknak a magyaroknak, akik a nyugdíjkorhatárt sem érik meg, mi a válasza arra, hogy ma Magyarországon 38 ezer ember hal meg egyébként megelőzhető betegségek és kórházi ellátatlanság miatt, és félezer háziorvosi praxis maradt betöltetlenül. 

A miniszterelnök válaszában személyes sértésként kezelte Jakab felvetéseit, amikről nem akart tudomást venni – így az egészségügy helyzetére sem reagált. Helyette ellentámadásba lendült, a jéghegyként olvadó Jobbikról beszélt, amit „a jelek szerint elért a klímaváltozás”– valamint Jakab párton belüli „bolsevik leszámolási módszereit” bírálta, és számon kérte a radikális jobboldali párton, hogy szövetséget vállalnak a Demokratikus Koalícióval.

Orbánt az a riposzt sem hatotta meg különösebben, hogy "Dunaújvárosnál léket kapott a Fidesz Titanic-ja”, vagyis megverték a kormánypártot. A győztes ellenzéki képviselőknek gratulált, Jakabnak pedig jó "nyeldeklést" kívánt, utalva arra, hogy Jakabnak saját bevallása szerint jobbikosként nem könnyű egy színpadra állnia a DK európai parlamenti képviselőjével, Dobrev Klárával.

Kipróbálják magukat külföldön

Orbánról lepattant Keresztes László Lóránt (LMP) felvetése is, aki a tömeges kivándorlást kérte számon rajta – sőt, fordított a helyzeten, és előnyként beszélt a folyamatról. A politikus megemlítette, hogy 2010 óta több százezer magyar fiatal vándorolt külföldre, és csak Pécset 15 ezren hagyták el az elmúlt 10 évben. 

Elismerem azokat a fiatalokat, akik kipróbálják magukat külföldön, azt teszik, amit belátásuk szerint a legjobb. Tavaly már többen tértek haza, mint ahányan kivándoroltak, és őket sem ítéljük el döntésük miatt

- mondta Orbán Viktor, akit válasz nélkül hagyta a megjegyzést, hogy a kivándorlás nem kalandvágy, hanem kényszer eredménye. Nem kommentálta különösen azt sem, hogy Keresztes a Paks II. projekt döglődéséről, a helyzetbe hozott orosz kivitelezők késlekedéséről beszélt – inkább arról beszélt, hogy teljes szén-dioxidmentességet egy országban sem értek el nukleáris energia felhasználása nélkül.

Önnek fogalma nincs az országról, amit vezet

- állapította meg azonnali kérdésének részeként Orbán Viktorról Harangozó Tamás (MSZP).

Vályogházból a kormány élére?

A szocialista politikus egy 1989-es interjúra emlékeztetett, melyben Orbán a 168 Órának nyilatkozott: az akkor még csak lelkes kezdő politikus Orbán felidézte: egy vályogházból indult, és olyan világban nőtt fel, ahol egyetemista is lehetett.

Ön szerint ma ezt megteheti egy vályogházból induló fiatal? - kérdezte Harangozó, aki szerint a

zsidótörvények időszakát idézi az a hangulatkeltés, ami a cigányság ellen zajlik. 

Orbán kifejtette, ma több esélye van egy tovább tanulni vágyó fiatalnak, mint 2010 előtt – ha pedig már a zsidótörvényről van szó, akkor az MSZP egy olyan párttal kötött szövetséget, melynek egyik tagja (Gyöngyösi Márton - a szerk.) szerette volna összeírni a parlament és a kormány zsidó származású tagjait.

A DK-s Arató Gergely a Jakabnál elvetett szálat kapta fel újra: emlékeztetett rá, hogy Orbán nem válaszolt a Jobbik elnökének egészségügyről szóló kérdéseire – és az sem világos, hogyan birkózna meg a több milliárdos adósságállománnyal, tízezer fős munkaerő-hiánnyal küzdő magyar egészségügy a koronavírussal.

Orbán emlékeztetett rá, hogy itthon még nincs igazolt koronavírusos beteg, de nagyon valószínű, hogy hamarosan lesz ilyen. Mint mondta a megelőzéssel foglalkozó operatív törzs már egy hónapja végzi munkáját, és ebben támogatni is kell őket- a többi pedig szakmai kérdés, amit nem érdemes átpolitizálni (vagyis, Jakab után Arató sem kapott érdemi választ a felvetésre.)

Arra viszont Orbán kitért, hogy Gyurcsány-kormányzás alatt szerinte több mint 16 ezer aktív kórházi ágyat számoltak fel Magyarországon, 600 milliárdot vontak el az egészségügytől és 6 ezer orvost bocsátottak el.
 

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s