h i r d e t é s

Orbánék megint nem engedik nyilvánosságra hozni az Európa Tanács korrupciós jelentését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbánék megint nem engedik nyilvánosságra hozni az Európa Tanács korrupciós jelentését

2019. június 25. - 15:59

 

A magyar kormány nem adott magyarázatot a dokumentum visszatartására.

FOTÓ: Olivier Matthys / POOL / AFP / nepszava.hu

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához - írja az Euronews.

Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit.   

A 2018-as jelentés volt a negyedik ilyen dokumentum. A Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány.

A kormány már tavaly is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét.

Nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről

– mondta a szervezet vezetője, Marin Mrčela.

“De annyit elmondhatok, hogy Magyarország ellen is eljárás indult a nem megfelelő értékek miatt.“A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

A 2018-as GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében. A portál megkérdezte, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására.

“Nem adtak. És ez nagyon kiábrándító. Csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen: Fehéroroszország. Ők semmihez nem járultak hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-es körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele“

– tette hozzá Marin Mrčela.

Ennek ellenére a szervezet ajánlásokat tett a magyarországi parlamenti képviselők, bírák és ügyészek átláthatóságára vonatkozóan.  

"Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához. Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani.“

- mondta Jávor Benedek EP-képviselő a következőket a jelentés visszatartásáról. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s