h i r d e t é s

Orbánék tudják, hogy következményekkel jár az, amit elkövettek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbánék tudják, hogy következményekkel jár az, amit elkövettek

2021. november 28. - 08:42

Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államok be akar avatkozni a 2022-es magyar választásokba. 

Orbán Viktor és Szijjártó Péter - Forrás: Amerikai Népszava

Magyarországot az Európai Unió tagjai közül egyedüliként nem hívták meg a decemberi úgynevezett demokráciai csúcstalálkozóra. Ezt Joe Biden elnök hívta össze, az eseményen 110 ország vesz részt. A külgazdasági és külügyminiszter úgy látja, az Orbán-kormány azért nem kapott meghívást, mert jó viszonyban volt az előző elnökkel, Donald Trumppal. Az ATV Híradó riportja.

Szijjártó Péter a szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón csütörtökön a Financial Times kérdéseire is válaszolt. A brit lap újságírójának arról beszélt, szerinte Amerika a Magnitsky-törvénnyel fog beavatkozni 2022-es választásokba. "A magyar emberek megnyugtatása érdekében szeretném mondani, hogy minden vonatkozó magyar intézmény teszi a dolgát annak érdekében, hogy semmilyen külső beavatkozás ne történhessen meg a magyar választásban" – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. A Magnitsky-törvény beutazási tilalmat jelent az emberi jogok megsértőivel szemben.

Ujhelyi István úgy fogalmazott: Orbán és társai tudják, hogy következményekkel jár az, amit elkövettek. Az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondja: "Nyilván majd hallunk Sorosokat, LMBTQ mozgalmakat, migránsokat és mindent, csak éppen azt nem fogják bevallani, ami a valóság, hogy az állammaffia, amit működtetnek, az most már nem csak a szemét szúrja a Nyugatnak, hanem a partnerséget is megnehezíti. A legnagyobb baj, hogy minket, magyar állampolgárokat, Magyarországot tolnak maguk elé pajzsként. Ezen kell nekünk áprilisban változtatni."

Tarjányi Péter azt mondta, az elmúlt fél évben megfigyelhető az, hogy nem csak az Egyesült Államok, hanem Oroszország is komolyan próbálja a politikai erőket a saját térfelére állítani. A biztonságpolitikai szakértő szerint "az oroszokra a leginkább az jellemző, hogy különböző információkat összegyűjtenek, és ezeket szivárogtatják, vagy adott esetben a hozzájuk köthető politikai erőknek a térségben átadják, az amerikaiak pedig nyílt nyomás gyakorlással, tiltólistákkal, pénzügyi zárolásokkal és különböző ilyen jogi gazdasági lépésekkel próbálják a térségben a saját képükre formálni úgymond a politikai helyzetet."

Magyarország egyetlen uniós tagként nem kapott meghívót a washingtoni csúcsra, amit decemberben tartanak Washingtonban. Hilary Clinton korábbi demokrata elnökjelölt ezt megelőzően kemény szavakkal bírálta és korruptnak nevezte az Orbán-kormányt. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor Washington döntése annak a következménye, hogy az Orbán-kormány jó viszonyt alakított ki a volt elnök, Donald Trump kabinetjével. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s