h i r d e t é s

Orbáni politikájának másolása Ausztriában új választások kiírásához vezetett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbáni politikájának másolása Ausztriában új választások kiírásához vezetett

2019. május 19. - 07:21

 

Vége a jobb-szélsőjobb osztrák koalíciónak, új választások kiírását javasolta a kancellár 

Sebastian Kurz, osztrák kancellár - Fotó: MTI / AP

Előrehozott választás megrendezését javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Sebastian Kurz osztrák kancellár, méghozzá a lehető leghamarabbi időpontban a Strache-botrány kirobbanása után. Kurz sajtóértekezletén kifejtette, nem maradt más választása. Ezzel nemet mondott azokra a híresztelésekre is, amelyek szerint az ellenzéki szociáldemokratákkal folytatná a kormányzást. (Ausztriában amúgy nagy hagyományai vannak a nagykoalíciónak.)

Kurz kifejtette, a baloldali párttal tartalmi különbözőségeik vannak. „Több dolgot is figyelembe kellett vennem” – hangoztatta Kurz, majd hozzátette:

„Ami elég, az elég. Az országunknak előrehozott választásra van szüksége”.

Kurz éles támadást intézett az Osztrák Szabadságpárt ellen. Mint mondta, az FPÖ kárt okoz a reformfolyamatnak, árt Ausztria megítélésének, ellentmond politikai törekvéseinek.

Az osztrák sajtó azt találgatja, mikor rendezhetik meg az idő előtti voksolást. A legkorábbi időpont augusztus közepe, bár nem lenne szerencsés nyáron megtartani a parlamenti választást. Ezért reálisabbnak tűnik egy szeptemberi vagy októberi időpont.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke szerint az, hogy kudarcot vallott az ÖVP-FPÖ kormány, egyértelműen Sebastian Kurz kancellár felelőssége. A pártelnök utalt azokra a médiaértesülésekre is, amelyek szerint a kancellár már a napvilágra kerülése előtt 48 órával értesült az „Ibiza-videóról”.

Mindeközben Angela Merkel német kancellár határozott fellépést követelt a jobboldali populizmussal szemben. Ezek az erők – hangoztatta – tönkre akarják tenni az európai értékeket.

 

Osztrák államfő: előrehozott választásra van szükség

Szombat este Alexander Van der Bellen osztrák államfő azt mondta: előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát. Van der Bellen közölte, hogy megvitatta a kérdést Sebastian Kurz néppárti kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket. (MTI) 

Szerző: Rónay Tamás / nepszava.hu

Címkék: 

 

h i r d e t é s