h i r d e t é s

Óriási áttörés: olyan wifi jön, amilyet még nem látott a világ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Óriási áttörés: olyan wifi jön, amilyet még nem látott a világ

2016. január 05. - 12:15
0 komment

 

​A most bejelentett wifi az 1 GHz alatti frekvenciasávban működik majd, ami alacsonyabb energiafogyasztást és nagyobb hatótávolságot jelent.

Fotó: pixabay.com

Ez akár véget is vethet a Bluetooth-korszaknak, összekötheti a hűtőt, az okosórát, a telefont és az internetet, de a Csillagok Háborúja kilencedik részét azért nem ezen keresztül fogjuk letölteni.

A Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) a világ legnagyobb elektronikai bemutatója, ahol - ahogy arról beszámoltunk - idén előkerültek az önjáró autók, a szelfiző drónok, az okosotthon, az okostextil, az okosóra, az okosminden - volt azonban egy olyan bejelentés is, ami mindezt a technológiai csodát összeköti.

Jön a wifi, ami keveset fogyaszt

A Wi-Fi Szövetség bejelentette a legújabb innovációját, a 802.11ah szabvány egyik kiterjesztését, amit HaLow névre kereszteltek. A HaLow kiterjeszti a szolgáltatást a 900 MHz-es frekvenciasávba - ez pedig azt jelenti a szövetség közleménye szerint, hogy alacsonyabb energiafogyasztás mellett működik.

Ez jó hír a hordható kütyük, okosautók, egészségügyi felhasználók számára, mivel az akkumulátorok terén egyelőre továbbra is várunk a világmegváltó, a fogyasztók számára olcsón elérhető innovatív megoldás bejelentésére.

Véget vetnek a Bluetooth-korszaknak?

A The Verge értékelése szerint tulajdonképpen ez a wifi válasza a Bluetooth-ra. Az okosórák, fitnesz-karkötők, más okoseszközök jelenleg épp azért jellemzően nem wifin, hanem Bluetooth-on keresztül kapcsolódnak egymáshoz és mondjuk az okostelefonokhoz, mert a wifi túl sok energiát fogyaszt, az akksik pedig túl bénák, így hamar lemerülnének a terheléstől. A Bluetooth azonban nem tesz lehetővé túl nagy (mondjuk 8-10 métert meghaladó) hatótávolságú kapcsolatot.

Ha azonban az újfajta wifi-szabvány valóban olyan kevés energiát igényel, mint állítják, az igazi áttörést hozhat, és kiválthatja a Bluetooth-t - ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy az eszközök közvetlenül a routerre, vagyis azon keresztül az internetre kapcsolódjanak.

Van ma is olyan okosóra, ami képes wifi- vagy 3G-kapcsolatot létesíteni, ez azonban nagyon gyorsan meríti az akkumulátort - a gyakori töltési kényszer pedig nem csak csökkenti a felhasználói élményt, hanem az akku gyors elhasználódáshoz is vezet.

Most akkor végre itt a vezeték nélküli Kánaán?

Az új szabvány tehát alacsonyabb fogyasztás mellett az eddiginél nagyobb hatótávolságra teszi képessé az eszközöket. Ráadásul a szövetség közlése szerint mindezt nagyobb jelerősség mellett - kevésbé jelentenek ugyanis akadályt a falak, tereptárgyak. Eljő tehát akkor a vezeték nélküli Kánaán?

Az azért nem. A képlet ugyanis nem ilyen egyszerű, vannak hátulütők is.A kisebbik baj, hogy a 900 MHz-es sáv nem dedikált, azaz nem csak a wifi működik rajta, azaz némi interferencia előfordulhat majd. A nagyobbik hátulütő, hogy ez a technológia - egyébként a Bluetooth-hoz hasonlóan - nem alkalmas komoly adattömegek stabil átvitelére. Ez tehát nem az a wifi-kapcsolat, amivel 4K felbontású filmeket fogunk villámgyorsan letölteni a netről,a jelentősége sokkal inkább a milliárdnyi kütyü összekötésében és kis adatforgalommal járó kommunikációjának biztosításában van.

A gyártók persze optimalizálhatják majd eszközeik beállításait a különböző célok szerint, de az biztos, hogy csak az egyik nagy előny alacsony fogyasztás rovására lehet eltolni a gyorsabb adatátvitel felé a mérleget

Így tehát bár az első hazai kommentárok között akad olyan, ami szerint az otthoni internetezésben hoz majd nagy csodát és stabilabb internetkapcsolatot a HaLow, korántsem ezért kell szeretnünk az új technológiát.

 

privatbankar.hu


 

h i r d e t é s