h i r d e t é s

Óriási hülyeség terjed az oltásokról, nehogy elhiggye

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási hülyeség terjed az oltásokról, nehogy elhiggye

2021. december 17. - 07:33

 

Egy felkapott álhír szerint már 60 ezer tudós követeli, hogy állítsák le a koronavírus-járvány miatti oltásokat. Több tényellenőrző oldal figyelmeztetett: a gyorsan és gondolkodás nélkül osztogatott „hírből” semmi nem igaz.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy ismeretlen szerzők által kreált álhír szerint a koronavírus ellen fejlesztett oltások leállítását követelik a tudományos élet legnagyobb szereplői. Hogy az írás még hihetőbb legyen, a felvezetőben azt hangsúlyozzák, hogy a kezdeményezéshez már 60 ezer kutató csatlakozott, szerintünk a biztonságunk a tét.

A szemfüles internetezők azonban gyorsan kiszúrhatják, miért nem igaz semmi ebből az állításból: az álhírt Nagy Barrington Nyilatkozat néven terjesztik, de ez valójában az eredeti ilyen dokumentum kiforgatása – annak pedig semmi köze az oltásokhoz.

Ahogy az álhíreket leleplező Urban Legends rámutat: a Nagy Barrington Nyilatkozatot egyrészt több mint egy évvel ezelőtt, 2020 októberében adták ki, másrészt azért nincs köze az oltásokhoz, mivel a világszerte hozott járványügyi intézkedések (így például a karantén) negatív hatásaira hívják fel benne a figyelmet. A nyilatkozat aláírói úgy vélték, hogy a lezárások a testi és lelki egészségre gyakorolt hatása hosszú távon komoly gondokat szülhet, amiket egy „központosított” módszerrel lehetne legjobban orvosolni.

Ennél fontosabb és hangsúlyosabb azonban, hogy a deklarációban azért sem esik szó az oltásokról, mivel a nyilatkozat kiadásakor még nem is adtak koronavírus elleni oltásokat – tömegesen legalábbis nem.

A másik gyanús jel, hogy az eredeti nyilatkozatot három tudós szignózta, társaláíróként pedig 40 szakember szerepel benne. A nyilatkozat később petícióként is elérhetővé vált, amihez több ezer ember csatlakozott, köztük aggódó állampolgárok. A 60 ezer „tudós” elmélete viszont akkor sem stimmel: nincs ugyanis olyan kategória, amiben ennyi aláíró szerepelne. Vagyis: az álhír készítői valószínűleg egyszerűen összeadták a számokat. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s