h i r d e t é s

Óriási napkitörés történt - gondok lehetnek a mobilokkal is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási napkitörés történt - gondok lehetnek a mobilokkal is

2018. június 21. - 08:13

 

Megrázta magát a Nap, szombatig gondok lehetnek a rádiókapcsolattal és az elektromos eszközökkel.

Forrás: pcworld.hu

Az Időkép cikke szerint egy napkitörés közelít a bolygónk felé, az azonban egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mekkora méretű és mekkora károkat okozhat. Az elmúlt tíz évben 2017-ben láthattuk a legnagyobb kitörést, akkor a NOAA űridőjárással foglalkozó részlege két kitörést figyelt meg: egy X.2.2-es, majd később az X9.3-ast. A mostani alkalommal szintén két kitörést figyeltek meg, szintén egy kisebbet és egy nagyobbat:

Ehhez hasonló méretű napkitörést utoljára 2006-ban észleltek, az X9.0-ás erősségű volt, a space.com beszámolója szerint a kitörés akkor nagy területen okozott - akár egy óráig is tartó - kiesést a rádiókapcsolatokban, főként Afrika és Közel-Kelet felett. A mostani kisebb kitörés koronakidobódással is járt, ez várhatóan szombat hajnalban érheti el a bolygónkat.

A keletkező heves geomágneses vihar nagy területen okozhat sarki fényt (a déli régiókban is láthatót), ugyanakkor veszélyt jelent a műholdak elektronikájára és az elektronikus eszközeinkre – ha egy ilyen kitörés ugyanis telibe trafál egy műholdat, abból jó eséllyel űrszemét válik. Emellett hatással van a GPS és a rádiókapcsolatok működésére, így zavarok várhatók ezekben a szolgáltatásokban.

privatbankar.hu

Ilyen egy napkitörés hangja, mikor eléri a Földet


 

h i r d e t é s