h i r d e t é s

Óriási természeti katasztrófa: elsüllyedt a veszélyes anyagokat szállító teherhajó Srí Lanka partjainál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási természeti katasztrófa: elsüllyedt a veszélyes anyagokat szállító teherhajó Srí Lanka partjainál

2021. június 20. - 08:02

 

81 konténernyi vegyi anyaggal, köztük 25 tonna salétromsavval a fedélzetén süllyedt el Sri Lanka partjainál a korábban kigyulladt, majd két hétig lángoló X-Press Pearl.

A Srí Lanka-i haditengerészet által közreadott kép az elsüllyedt MV X-Press Pearl teherhajóról a fõvárostól, Colombótól északra 2021. június 17-én. A szingapúri bejegyzésû, salétromsavat és egyéb veszélyes vegyi anyagokat szállító MV X-Press Pearl teherhajó május 20-án kigyulladt, majd június 2-án süllyedni kezdett és nagy mennyiségû szennyezõdés jutott a tengerbe. - Forrás: MTI/AP/Srí Lanka-i haditengerészet

A június 2-án bekövetkezett elsüllyedést megelőzően is már arra figyelmeztettek a környezetvédők, hogy borzalmas ökológiai katasztrófába fulladhat a tűzeset, valamint az, ha a vegyi anyagok és a hajó üzemanyaga a tengerbe áramlik.


Forrás: FleetMon

Most megérkeztek erről az első jelentések, helyi környezetvédelmi beszámolók szerint az ország történetének legsúlyosabb tengeri szennyezése történt – írja az EuronewsMintegy 80 kilométernyi partszakaszon ugyanis műanyagszennyezés következett be, mivel a fedélzeten csomagolóanyag gyártásához szükséges alapanyagok is voltak.

A helyi vadvédelmi hatóságok megerősítették, hogy – eddig – 48 teknősnek és 8 delfinnek találták meg a tetemét a partoknál, de számtalan kisebb méretű halat is megöltek a vegyi anyagok, amelyek főként a nyugati és déli strandokon sodródtak partra.

A Sri Lanka-i környezetvédelmi államtitkár elmondása szerint az elpusztult teknősök egy része mérgezés áldozata lett, a tűz után nem sokkal partra sodródott tetemeken sajnos látszódtak a hatalmas hő okozta égésnyomok.

Megerősítették, hogy az állatok boncolását megkezdték, hogy a haláluk pontos okát meg lehessen állapítani, valamint elkezdték egy vizsgálódni egy partra sodródott, kilenc méter hosszú bálna tetemével kapcsolatban is.

Az X-Press Pearl mintegy két héten keresztül égett folyamatosan, nemzetközi tűzoltókat is bevetettek a tűz megfékezésére, ám sikertelenül. Sri Lanka kormány a katasztrófa miatt 40 millió dolláros kártérítést követel a hajó szingapúri üzemeltetőjétől. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s