h i r d e t é s

Őrizetbe vettek két macedón politikust, nehogy ők is Orbán Viktorhoz szökjenek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Őrizetbe vettek két macedón politikust, nehogy ők is Orbán Viktorhoz szökjenek

2018. november 14. - 15:32

 

Közben Orbán sajtófőnöke roppant viccesen hárít

Forrás: Kurir.mk

A macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból - közölte Vesti.mk szkopjei hírportál nyomán az MTI.

Mindkét politikus Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja a volt macedón kormányfő. Annak a Titanic művésznéven ismert ügynek a vádlottjai, amelyben kiderült, hogy Gruevszki pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) húszezer embert hallgatott le illegálisan a 2013-as parlamenti választásokat felvezető kampányban.

Gruevszki már Budapesten van, meg nem erősített sajtóhírek szerint maga Orbán Viktor látja vendégül. Mások arról írtak, hogy a szökést is a magyar miniszterelnök szervezte meg az útlevél nélkül érkező Gruevszkinek a törvény szerint a röszkei tranzitzónában kellene lennie, de nincs ott.

Lile Sztefanova, a macedón különleges ügyészség ügyésze szerdán újságírókkal közölte, minden jel arra utalt, hogy Gruevszkihez hasonlóan Janakieszki és Bozsinovszki is meg akart szökni Macedóniából, ezért kedd este elfogták őket. A korábbi gyakorlattal szemben ezentúl, ha fennáll a veszélye annak, hogy bármelyik vádlott is megszökne, nem csak az útlevelét kobozzák el, hanem harminc napos előzetes letartóztatásba helyezik. (168ora.hu)

Havasi Bertalan Gruevszki-ügyben is hozta a formáját

A miniszterelnök sajtófőnökét – akinek jobbára a hárítás és a semmitmondó válaszok kifundálása a feladata – arról a macedón sajtóhírről kérdezte az ATV, mely szerint a körözött ex-miniszterelnök Budapestre érkezése utáni első éjszakát a Corinthia hotelben töltötte, jelenleg pedig Orbán Viktor miniszterelnök otthonába tartózkodik.

Havasi erre közölte:

„A miniszterelnök tegnap hazament, Flóra és Róza nevű hölgyekkel találkozott, de ilyen nevű emberrel nem. Így a hírt kacsának kell minősítenünk.” 

A felületes szemlélőnek is feltűnhet, hogy Havasi nem említette a hölgyek között Anikó asszonyt, ő igazoltan volt távol, az Ökomenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként a szervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő központjában ültetett és adott át komlópalántákat.

Havasi cáfolata azonban nem tökéletes, mert válasza alapján az is lehet, hogy

  • Orbán és Gruevszki együtt érkeztek a Cinege utcába;
  • Gruevszki ott volt, de nem találkoztak;
  • Találkoztak, de Orbán nem tudta, hogy Gruevszki az.

168ora.hu


 

h i r d e t é s