h i r d e t é s

Orosz-belga kémbotrány: házi őrizetben a belga katonai elhárítás vezetője

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orosz-belga kémbotrány: házi őrizetben a belga katonai elhárítás vezetője

2019. február 17. - 06:51

 

Oroszországnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják Clement Vandenborre-t.

Clement Vandenborre, a belga katonai elhárítás vezetője - Forrás: Flux24

A férfit január végén felfüggesztették hivatalából a vizsgálat idejére, azóta házi őrizetben van. - írja az Infostart

A gyanú szerint bizalmas információkat adott át a szerb társszolgálat egyik munkatársának, aki az ügyészség és az illetékes parlamenti bizottság feltételezése szerint kettős ügynökként az orosz hírszerzésnek is dolgozik. A vád szerint Vandenborre titkos iratokat is megsemmisített - írta a De Morgen című belga napilap.

A férfi tagadja az ellene megfogalmazott vádakat. Vandenborre 40 éve a szakmában dolgozik, mintegy 90 kémelhárító tartozott az általa vezetett részleghez.

A történtekről az EUObserver brüsszeli hírportál is beszámolt, kiemelve, különösen nagy kockázatot jelent, hogy Brüsszelben van a székhelye az Európai Uniónak és a NATO-nak is.

Bár a két nemzetközi szervezet intézményeinek védelmét a belga polgári titkosszolgálat, illetve a saját belső egységeik hivatottak ellátni, egy ilyen magas rangú kémfőnök beszervezése ennek ellenére is komoly biztonsági veszélynek számítana.

Brüsszelben körülbelül 250 kínai és 200 orosz kém tevékenykedik az Európai Unió külügyi szolgálatának egy belső jelentése szerint, amelyet nemrég ismertetett egy német újság.

Az osztrák hírszerzés vezetője úgy vélekedett, hogy a belga főváros már nagyobb "kémfészek", mint a korábban a legfőbb európai központnak számító Bécs. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s