h i r d e t é s

Orosz diplomaták kémkedtek Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orosz diplomaták kémkedtek Magyarországon

2018. december 20. - 09:29

 

A magyar katonai elhárítás NATO-együttműködésben még 2016-ban leleplezte a GRU egyik hírszerzőjét, 2010 óta vele együtt nagyjából tíz orosz kémnek kellett elhagynia az országot. - írja a hvg.hu

Forrás: CNN.com

A Direkt36 oknyomozó portál azt írja magyar és külföldi források alapján, hogy egy 2016-os kémelhárítási művelet sorána Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) tisztjei egy Budapest környéki parkban megfigyelték és leleplezték az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU egyik emberét.

Az orosz kém – aki diplomatafedésben dolgozott Magyarországon – katonai kiképzéssel, pénzzel és fegyverekkel segítette a bőnyi rendőrgyilkosság miatt elhíresült Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű félkatonai szervezetet, de nem ezért szorították ki Magyarországról, hanem azért, mert részt vett az orosz titkosszolgálat balkáni felforgató műveleteiben: szerb illegális fegyverkereskedőkkel és más szervezett bűnözői körökkel is kapcsolatban állt.

A Direkt36 információi szerint 2010 óta nagyjából tíz orosz kémet vadásztak le Magyarországon,

az Orbán-kormány oroszbarát külpolitikája ellenére. A kémelhárításban főként az a KNBSZ jeleskedett, amelyik katonai szervezetként nagyon szorosan együttműködik a NATO-val és a szövetséges partnerszolgálatokkal. Ezekben az esetekben mindig úgynevezett csendes kitiltás történt, vagyis a kémek tettenéréséről a kormány sosem tájékoztatta a közvéleményt és a kiutasítást a hivatalos diplomáciai szint alatt intézték. Rácz András, a Political Capital szakértője szerint az orosz hírszerzés többek közt pont ezért is szereti annyira Magyarországot:

itt a legalacsonyabb a kockázata, ha esetleg hibáznak vagy lebuknak.

2010 óta mindössze egyetlen orosz diplomatát utasítottak ki hivatalos úton Magyarországról, mégpedig idén tavasszal a Szkripal-ügy miatt. A Direkt36 azonban erről a ritka esetről is megírta, hogy Budapest és Moszkva direkt úgy vezényelték le egymás diplomatáinak kölcsönös kitiltását, hogy azzal a lehető legkevesebb kárt okozzák az orosz-magyar kapcsolatoknak. A Budapestről kiutasított orosz diplomata amúgy is épp befejezte volna kiküldetését és már a hazautazásra készült.

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s tagja és korábbi elnöke a Direkt36-nak arról beszélt, hogy Budapest és a budapesti orosz nagykövetség logisztikai és tranzitszempontból fontos igazán az orosz titkosszolgálatoknak. Egykori magyar kémelhárító tisztek ezt megerősítve elmondták: az oroszok balkáni akciókat is szerveznek Magyarországról, ahol futárjaik, műveleti végrehajtóik és búvóhelyeik vannak, de még a kocsibérlést is praktikusabb számukra innen, a Schengen-zónán belülről intézni. Nikowitz Oszkár, az Orbán-kormány volt belgrádi nagykövete pedig arról beszélt: korábban hosszú ideig annyira

gyenge volt a szerb-magyar határ védelme, hogy azon bármit át lehetett csempészni.


 

h i r d e t é s