h i r d e t é s

Orosz politikai földrengés: Putyin tervezi a Kreml elhagyását és Medvegyev lemond

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orosz politikai földrengés: Putyin tervezi a Kreml elhagyását és Medvegyev lemond

2020. január 18. - 08:39

 

Vlagyimir Putyin látszólag rutinszerű, a nemzet állapotáról szóló beszéde váratlanul az utóbbi orosz politikai történelem egyik legemlékezetesebb délutánává vált.

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev - © Sputnik / Dmitrij Astakhov / rt.com

Szerdán az orosz kormány lemondott. Dmitrij Medvegyev elhagyta a politikai frontvonalat, és Vlagyimir Putyin ténylegesen megerősítette, hogy jelenlegi ciklusának végén távozik az elnökségből, és azt javasolja, hogy Mihail Mishustin legyen az új orosz miniszterelnök. 

Mishustin annyira ismeretlen volt Oroszországon kívül, hogy még angol nyelvű Wikipedia oldala sem volt. És az országon belüli profilja csekély volt, a politikai és adminisztratív csodák világán túl.


Mihail Mishustin, a Szövetségi Adószolgálat vezetője - © Mikhail Klimentyev / rt.com

De nem kétséges, hogy hatékony menedzser. Az orosz adószolgálat vezetőjeként óriási sikert ért el. A bevételei körülbelül 20 százalékkal növekedtek az ő felügyelete alatt, annak ellenére, hogy maga az adóteher csak 2 százalékkal nőtt. Az általa bevezetett adórendszer az egyik és leghatékonyabb a világon.

Az őshonos moszkvist, Mishustint, mint Putyint, mint lelkes jégkorongos-játékost, „Oroszországban kevéssé ismert politikai figuraként… hivatalnokként, valakinek a munkájáért nevezik el”. De ugyanezt a leírást lehetett volna alkalmazni magára Putyinra is 1999-ben, és itt vannak 21 évvel később.

Hosszú viszlát

Putyin meghatározta a Kremlből való távozásának ütemtervét, többé-kevésbé elindítva a hatalomátmenet felépítését. 2024-ben, vagy talán még korábban is lemond, és szándékában áll lebontani a „hiper-elnöki” rendszert, amely megengedte neki, hogy ilyen nagy ellenőrzést gyakoroljon hivatalában. Ezt Boris Jelcin vezette be még 1993-ban, amerikai támogatással, miután tankokkal tüzeltek a Parlamentre.

Putyin azt tervezi, hogy nagyobb hatáskört ad az utóbbi testületnek, mindenekelőtt a miniszterelnök nagyobb hatalommal bírhat. szeretné kibővíteni az Állami Tanács szerepét is. Valójában valószínűleg ott lesz az iroda elhagyása után, valamiféle „idősebb államférfi” szerepben. A testület az orosz régiók vezetőiből és az elnöki adminisztráció tagjaiból állhat majd. Úgy tűnik, hogy tanácsadói funkciót láthat majd el.

E célok elérése érdekében Putyin csökkenteni akarja az elnöki hatalmat, és bevezet egy kétéves határidőt. Ez legfeljebb 12 évet jelentene a Kremlben; már 16 éve ott van. Az átfogó elképzelése az, hogy több ellenőrzést és egyensúlyt teremtsen a gyengébb elnökséggel és a többi kormányzati ág erősítésével.

Ne tévesszen meg senkit, Putyin célja annak a rendszernek a megőrzése, amelyet Jeltcintől örökölt, majd csavart rajta egyet. Minden nehézség dacára nagyobb szabadságot és jólétet adott az oroszoknak, mit amilyet valaha ismertek. Még ha még sok tennivaló is van a gazdasági haszon méltányosabb elosztása érdekében.

Múlt precedens

Putyin helye a történelemben nagyjából megegyezik a Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök egyedülálló négyéves elnökségével, aki pénzügyi és társadalmi katasztrófa után (Oroszország esetében a szovjet összeomlás és a katasztrófás 1990-es évek után) helyrehozta az országot. Ez megegyezik azzal, amire moszkvai bennfentesek gyakran rámutatnak: Putyin azt akarja, hogy a történelem jól emlékezzen rá. Ezt a státuszt viszonylag kevés orosz vezető élvezte korábban.

Az egyik figyelemre méltó javaslat az, hogy a leendő elnököknek 25 évig Oroszországban kellett élniük, mielőtt hivatalba lépnek, és soha nem rendelkeztek külföldi útlevélkel vagy tartózkodási engedéllyel. Ezzel akadályozná a nyugati "ferde" moszkvai ellenzék megerősödését. Nem is beszélve az orosz liberálisok nagy részéről, akik közül sokan valamikor külföldön éltek. Érdekes, hogy ha ez a szabály 2000-ben létezett volna, akkor Vladimir Putyin nem lehetne Oroszország elnöke. ugyanis 1985–1990-ben Németországban élt (bár állami szolgálatban volt).

A javasolt változtatásokat valószínűleg a nyilvános szavazást követően hajtják végre a széles körű egyetértés biztosítása érdekében, annak ellenére, hogy a Duma még megakaszthatja a folxyamaton. A pletykák szerint szeptemberben megrendezésre kerülhet a szavazuás.

Putyin beszédében számos országos aggodalommal is foglalkozott. Megígérte, hogy megemelik a tanárok fizetését és további gyermekgondozási elemeket vezetnek be. Ingyenes meleg ebédeket vezettek be a gyermekek számára az első négy iskolai évben, és 48 hónappal meghosszabbították a gyermekek után járó támogatást.

Medvegyevet nem dobták félre. Ehelyett a volt elnököt tekintélyes szerepbe helyezték át egy tizenkét éves „tandem” végéig, ahol és amikor Putyinnal irányította Oroszországot. Hiba lenne politikailag leírni, de meglepő lenne, ha ismét ugyanazt a hatalmat bírná.

Amikor kezet ráztak , és Medvegyev miniszterelnökként elhagyta a Kremlt, Putyin azt mondta neki, hogy "nem minden sikerült, de soha nem lehet, hogy minden jól működik."

Putyin mindazonáltal reméli, hogy „minden rendben lesz” az esetleges oroszországi hatalmi átmenettel. A folyamat megkezdődött. (rt.com)


 

h i r d e t é s