fbpx Oroszország leleplezte az F–35 elleni, ötödik generációs vadászgépét | CIVILHETES

h i r d e t é s

Oroszország leleplezte az F–35 elleni, ötödik generációs vadászgépét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Oroszország leleplezte az F–35 elleni, ötödik generációs vadászgépét

2021. július 23. - 08:40

 

A "Sakkmatt" becenevű gép alig látszik a radaron, és egyszerre 6 célpontot is képes támadni – az oroszok az amerikai F–35 és F–22 riválisának szánják, és a jövőben akár "pilóta-nélküli" változat is elérhető lesz belőle.

Forrás: Mikhail Svetlov/Getty Images

A gép nem csak Oroszország haderejét izmosítaná, de az oroszok visszaszereznék ennek segítségével pozíciójuk a vadászgép-exportőrök között is.

A gépet tegnap mutatták be a MAKS-2021 International Aviation and Space Salon elnevezésű rendezvényen a Moszkvától pár órányira található Zsukovszkijban. A „Checkmate” (Sakkmatt) elnevezésű gépet a Rostec gyártja, míg a terveket a patinás Szuhoj készíti, és bár több, igen lenyűgözően hangzó karakterisztikát is megemlítettek a szóban forgó cégek képviselői, az egyik legfontosabb újítás, hogy egyhajtóműves gépről van szó.

Ennek jelentősége pedig, hogy a könnyű taktikai repülőgépek osztályába sorolt „Sakkmatt” egyéb technológiáit tekintve az ötödik generációs vadászok közé tartozik, így olyan masinákkal versenyez – nem is annyira a légtérben, mint inkább a vásárlók kegyeiért –, mint az amerikai F–22 Raptor és F–35 Lightning II, a kínai Chengdu J-20, vagy akár az oroszok saját Szu–57-ese (másnéven: PAK–FA). A felsorolt gépek azonban mind ikerhajtóműves vadászok, szemben tehát az egyhajtóműves, és ezért olcsóbb Sakkmattal, amely épp ezért költséghatékony megoldás lehet bizonyos, fejlett, ugyanakkor elérhető áru vadászgépekben gondolkodó nemzetek számára.

Ami a gép egyéb paramétereit illeti: képes a hangsebesség 1,8-2-szeresével repülni, a hatótávolsága pedig 3000 km. A vadászra 7400 kg súlyú felszerelést lehet aggatni, és a Rostec egyebek mellett a lopakodás és a hangsebesség környéki repülés miatt sorolja az ötödik generációs gépek közé. A vadászt mesterséges intelligenciával is ellátják, amely a pilótát segíti majd. Az új tervek segítségével azonban a gép akár pilótamentéssé is átalakítható, de a régi vágású hadurak katonai vezetők akár kétüléses modellt is rendelhetnek – mint látható a gépet úgy tervezik, hogy minél könnyebben hozzápasszintható legyen a kedves vásárló igényeihez, ennek szellemében az oroszok törekedtek a karbantartási költségek mérséklésére is. A Rostec egyébként már korábban is megfutatott egy kampányt a gépről a közösségi médiában, ahol azzal a szöveggel promózták, hogy: Szeretnél meztelenül látni? Ez mondjuk pont olyan szöveg, amit ma már például a Lockheed Martin nagy valószínűséggel nem rakna ki a Twitterre.

A gép ezek mellett hat célpontot tud egyszerre támadni, alig látszódik a radaron, és rövidebb pályára van szüksége a le- és felszálláshoz, miközben fejlett fegyverrendszereket lehet rárakni. A gép első repülésére 2023-ban kerülhet sor, az előrendelt példányokat pedig 2026-tól tervezik leszállítani.

A vadász előreláthatóan 25-30 millió dollárba kerülhet, ami az F–35 árának a hetede mindössze. Jurij Boriszov, orosz miniszterelnök-helyettes a hozzáférhető ár kapcsán kifejezte reményét, hogy az új gépet Indiának, Vietnamnak és bizonyos afrikai országoknak tudják majd eladni, és legalább 300 gépre várnak külföldi megrendelést. Boriszov hozzátette, hogy egy meg nem nevezett külföldi ügyfél már most erősen érdeklődik a Checkmate iránt, illetve természetesen az orosz légierőtől is várnak megrendelést.

Mint arra az ABC News kitért, a harci repülők adták az orosz fegyverexport zömét, de az ikerhajtóműves Szu–30 és Szu–35 vadászok estén egyre nőtt a konkurencia nyomása a nemzetközi piacokon. A Szuhoj és a MiG (a két harcirepülőgyárat tavaly vonták össze) pedig a nyolcvanas évek óta kizárólag kéthajtóműves repülőket készített, ami egyes szakértők szerint néhány külföldi piacon nem jött jól az oroszoknak, ahol inkább olcsóbb, egyhajtóműves gépeket vásároltak volna. A Checkmate tehát erre az igényre lehet egy válasz. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Krím-félsziget 2014-es megszállása, valamint a nyugati országokkal fokozódó feszültségek közepette a Kreml az ország arzenáljának a modernizálását kulcsfontosságúnak nevezte.

(Források: ABC NewsCNNInteresting EngineeringIHO) / Rakéta


 

h i r d e t é s

Kommentek