h i r d e t é s

Országos tisztifőorvos: felhívás az idősekhez plakáttal egészült ki a járvány elleni védekezés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Országos tisztifőorvos: felhívás az idősekhez plakáttal egészült ki a járvány elleni védekezés

2020. március 22. - 17:19

 

Letölthető plakáttal egészül ki az idősek védelmében a koronavírus-járvány elleni védekezés - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Nagykanizsa, 2020. március 22. Otthonmaradásra biztató, az idős állampolgároknak szóló felhívás egy nagykanizsai társasház bejárati ajtaján 2020. március 22-én. A új koronavírus-járvány megakadályozását célzó plakát a koronavirus.gov.hu oldalról tölthető le. - Fotó: MTI/Varga György

Müller Cecília hozzátette: az idősek védelmében a koronavirus.gov.hu oldalon egy olyan plakát jelenik meg, amelyet bárki szabadon letölthet. Felhívta az önkormányzatok, lakóközösségek figyelmét, hogy minél több helyen jelenjen meg a figyelemfelkeltő felhívás.


Nagyobb méretért kattintson a képre!
Forrás: koronavirus.gov.hu

Az elmúlt 24 órában 131-re nőtt a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzések száma. Ez 28 fős emelkedés az elmúlt naphoz képest, ami igazolja azt, hogy egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk - mondta.

Müller Cecília hangsúlyozta: a vírus mindenhol jelen van, az egész ország területén egyenletesen regisztráltak fertőzötteket. "Bárki fertőzhet, bárki, bármilyen életkorban vírushordozóvá válhat, hiszen a vírus itt van köztünk" - fogalmazott.

Ebben a helyzetben "mindenkinek dolga van", az idősnek, a fiatalnak, a hatóságnak - mondta, "empátiát kérve a társadalomtól" az idősek felé, akik sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi korosztály.

Müller Cecília beszélt az önkéntes és a hatósági karantén esetén betartandó szabályokról is. Elmondta: a karantén azt jelenti, hogy az elkülönített ember rövid időre sem hagyja el az otthonát.

Azt kérte, hogy aki nem egyedül él, az is különítse el magát. Ha lehet, használjon külön fürdőszobát, saját, elkülönítve mosogatott eszközöket és papírtörlőt konyharuha helyett. Javasolta továbbá az egyszer használatos eszközök használatát.

Kitért arra: fontos a rendszeres fertőtlenítés, amire bármilyen klór tartalmú tisztítószer alkalmas, vagy amennyiben az valamiért nem alkalmazható, akkor más, vírusölő hatású, úgynevezett virucid fertőtlenítő használható.

Hozzátette: nem kellenek extra megoldások, mert a koronavírus érzékeny, gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét, néhány órán belül kiszárad és 50-60 fokon elpusztul.

Megjegyezte: a háztartási hulladékot dupla szemetesbe kell tenni, illetve néhány óra "pihentetés" szükséges, ez idő alatt ugyanis a vírusok elvesztik megbetegítő képességüket.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: Magyarországra a belépő személy- és teherforgalom zavartalan, kilépő irányban a személyforgalomban Nagylaknál, Csanádpalotánál és Csengersimánál, a teherforgalomban Röszkénél, Nagylaknál és Csanádpalotánál kell várakozni.

Hatósági házi karanténban 3945 ember van, akiket összességében 19 ezernél többször ellenőriztek, 84 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 18-cal szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 2 embert figyelmeztetésben részesítettek.

Az üzletek nyitva tartásának korlátozásával kapcsolatban elmondta: 24 esetben szabálysértési feljelentést tettek, 12 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 3 embert figyelmeztetésben részesítettek. (MTI)


 

h i r d e t é s