h i r d e t é s

Összecsapnak a titkosszolgálatok Európában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Összecsapnak a titkosszolgálatok Európában

2018. december 07. - 18:03

 

A dokumentumok szerint magyar résztvevő is van a csoportban.

Az angol projekt keretében a résztvevők titkos, befolyásoló műveleteket hajtanak végre az EU több tagországában, hogy pszichológiai hadviselés keretében megváltoztassák az oroszokról kialakult esetleges pozitív véleményt. A projekt résztvevőinek sikerült megakadályoznia Pedro Baños ezredes kinevezését a spanyol miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsának élére. A múlt hónapban ezeken a hasábokon számoltunk be arról, hogy a brit biztonságpolitikai gépezetet nem befolyásolták negatívan a Brexit keltette kaotikus politikai folyamatok. Az utóbbi pár hónapban ugyanis akkora pofonokat osztott ki egy provokáció után az orosz katonai hírszerzésnek (GU), hogy azok sokáig nem tértek magukhoz. Nos, a jelek szerint a GU mára összeszedte magát és az Anonymous csoporton keresztül egy átfogó angol titkos információs hadműveletről rántja le a leplet, beleértve azon „tisztviselők” neveivel, akik ezeket a műveleteket összefogják a brit nagykövetségeken szerte Európában.

Moszkva elleni információs műveletek

A dokumentumok tanúsága szerint az „Integrity Initiative”-re keresztelt projektet 2015-ben hozta létre a The Insititute for Statecraft nevű nevű szervezet Londonban.

A projekt fő támogatója a brit kormány a külügyminisztériumon keresztül, amely csak idén 700 millió forinttal támogatja. Mintegy 50 millióval szintén beszállt idén a NATO és 85 millióval az amerikai külügyminisztérium is.

A Facebook is támogatja a projektet, de a pontos összeg nem derült ki. Az Integrity Initiative mára irodát tart fenn Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Litvániában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Szerbiában és Montenegróban.

A projekt keretében a résztvevők különféle titkos, befolyásoló műveleteket hajtanak végre az EU számos tagországában, hogy a pszichológiai hadviselés (PsyOps) keretében megváltoztassák az oroszokról kialakult esetleges pozitív véleményt.

A tagországokban működő csoportokban a brit diplomaták mellett helyi politikusok, újságírók, akadémiai emberek és katonák vesznek részt. Magyarországról Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója van feltüntetve résztvevőként a kiszivárgott dokumentumokban.

Madridban már komoly vadat ejtettek

Ez a művelet része egy átfogóbb folyamatnak. Theresa May brit miniszterelnök márciusban már ígéretet tett arra, hogy „legyőzi” Moszkvát egy új kiber-műveleti kezdeményezéssel, amely a Fusion Doctrine fedőnéven fut. May akkor felszólította a hírszerzést, hogy használják a szociális médiát a dezinformációk terjedésének megakadályozására.

Az Integrity Initiative-nek a „Moncloa Művelet” keretében júniusban sikerült megakadályoznia Pedro Baños tartalékos ezredes kinevezését Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsának élére. A csoport szerint az ezredes túl sokat szerepelt az orosz médiában és ráadásul pozitívan nyilatkozott Putyin magas népszerűségéről Oroszországban. Ezért olyan vezető lapokban, mint az El Mundo és az El País az ezredes tekintélyét lejárató cikkekkel célzottan ásták alá a kinevezést.

 

Káncz Csaba jegyzete / privatbankar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s