h i r d e t é s

Össztűz alá vették a kormányt - állati nagy a baj

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Össztűz alá vették a kormányt - állati nagy a baj

2016. február 01. - 09:36
0 komment

 

Pánik alakult ki a baromfihús-termelők körében azt követően, hogy a sertéshús olcsóbbá válása miatt a vásárlók elpártolnak a termékeiktől. 

Rajtuk kívül a haltenyésztők és a tejtermelők is áfacsökkentést akarnak, hogy helyre álljon az sertésáfa csökkentése miatt felborult piaci egyensúly - írja a Napi.hu.

A sertéshús áfájának csökkenése óriási árzuhanást hozott a boltokban, ám a versenyhátránya került többi élelmiszer-ipari ágazat cégei nem igazán örülnek ennek - derül ki a Világgazdaság összefoglalójából. A Baromfi Terméktanács (BTT) heves lobbizásba kezdett a kormánynál annak érdekében, hogy a baromfihús áfáját is vigyék le.

Végleges adatok híján egyelőre csak sejteni lehet, hogy a januárban megugró sertéshús-fogyasztással szemben a baromfihús vásárlása visszaesett. Az ágazatban a gazdasági napilap értesülése szerint mindez kisebb pánikot okoz. A legnagyobb vesztesnek a csirke- és pulykatenyésztők látszanak.

Mások is döngetik a kapukat

Nincsenek elragadtatva a fejre állított piaci viszonyoktól a halágazat cégei sem. A haltenyésztés az uniós támogatásokból is csak korlátozottan részesül, így nekik különösen fontos lenne, hogy termékeik áfája 27 százalékról öt százalékra mérséklődjön.

A Tej Terméktanács ugyanilyen mértékű változást akar a tej árában. Az ezzel kapcsolatos javaslataikat már novemberben eljuttatták a kormány illetékeseinek. Számításaik szerint ez 12 milliárd forint kiesést okoznak a költségvetésnek, de ha az alacsonyabb árral sikerülne visszaszorítani a feketéz, akkor a nagyobb legális forgalomból származó adóbevétel kompenzálná a csökkenést.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s