h i r d e t é s

Palkovics: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Palkovics: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség

2019. szeptember 10. - 14:22

 

A bolognai rendszert nem adnák fel, a képzéseket ugyanakkor minden egyetemnek a saját feladatához kell szabnia - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nemzetnek. - írja az eduline.hu.

Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

A diplomások jelenlegi arányával megfelelően tudjuk működtetni a gazdaságunkat, Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség - mondta Palkovics László, a felsőoktatást is irányító Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A diplomás-pályakövetési rendszer friss kutatása szerint, amelynek keretében a 2014-ben és 2016-ban végzettek munkaerőpiaci státuszát vizsgálták, az álláskeresők aránya valóban csak 2 százalék volt. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a frissdiplomások 3 százaléka külföldön tartózkodott, 8,8 százalékuk státuszáról pedig nem sikerült információt szerezni. A kutatás szerint ide tartozhatnak például a bejelentés nélkül külföldön tartózkodók, a nem regisztrált munkanélküliek, a nem bejelentett munkát végzők, illetve a háztartásbeliek is. 

A miniszter utalt a bolognai rendszer (amelyben a hároméves alapképzést kétéves mesterképzés követi) lehetséges felülvizsgálatára is, amelyről a hét elején írt az atv.hu. Palkovics most azt mondta, hogy az európai felsőoktatási környezetben semmiképpen sem szabad feladni a rendszert, ugyanakkor minden egyetemnek a maga feladatához kell szabnia a képzéseit, különbség van a tudományegyetemek és az alkalmazott tudományok egyetemei között.

A Budapesti Corvinus Egyetem átalakításával kapcsolatban a miniszter elmondta: az alapítványi fenntartásba került egyetem bevételének egy-egy ötöde folyna be a hallgatói befizetésekből, kutatási pályázatokból, a vállalati szektorból, donoroktól, illetve a fenntartótól. Hozzátette: ingyenes képzést a Corvinus-ösztöndíjon keresztül nyújt majd az egyetem.

eduline.hu


 

h i r d e t é s