h i r d e t é s

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lett az év nemzetközi jogvédője

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lett az év nemzetközi jogvédője

2019. május 10. - 12:22

 

Ő az első, aki uniós ország polgáraként megkapta a díjat. - írja a nyugatifeny.hu.

Forrás: helsinki.hu

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerda este Stockholmban vette át a Civil Rights Defenders svéd civil szervezet nemzetközi emberi jogi díját. A magyar jogvédő az első, aki uniós ország polgáraként kapta meg a díjat. A szervezet Pardavi Márta sokéves példaadó jogvédő tevékenységével indokolta a döntését.

A méltatásban kiemelték a jogállam szisztematikus lerombolásával szembeni bátor kiállását, valamint a gyűlölet-bűncselekmények elleni tevékenységét.

Arra is kitértek, hogy Magyarországon a demokrácia intézményei folyamatos nyomás alatt állnak, a független és kormánykritikus szervezeteket pedig igyekeznek megfélemlíteni és elhallgattatni.

A demokráciát autokratikus törekvések fenyegetik számos országban. Az illiberális hatalom közellenségként igyekszik beállítani a kritikusait, az emberi jogok védelmezőit és a kitaszított csoportokat.

Mindenki láthatja, mi történik Magyarországon és másutt is.

Ez a díj megerősít bennünket, civil magyar jogvédőket, hogy munkánkra szükség van, és bátorítást ad ahhoz, hogy a jogállami értékeket továbbra is védelmezzük

– mondta a díjátadón Pardavi Márta.

Márta teljesítménye ösztönzést ad mindenkinek, aki kisebbségi és elnyomott csoportok érdekében küzd. A Helsinki Bizottság társelnöke a megmérgezett közhangulat és a fenyegetések ellenére is nyíltan szembefordul az állami elnyomással

– jegyezte meg Anders Petterson, a svéd emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója.

nyugatifeny.hu


 

h i r d e t é s