fbpx Párt kapott Kamal, a Debreceni Állatkert ázsiai oroszlánja | CIVILHETES

h i r d e t é s

Párt kapott Kamal, a Debreceni Állatkert ázsiai oroszlánja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Párt kapott Kamal, a Debreceni Állatkert ázsiai oroszlánja

2021. augusztus 10. - 13:50

 

Párt kapott Kamal, a Debreceni Állatkert ázsiai oroszlánja, a Hima névre hallgató nőstényt már a látogatók is megtekinthetik - közölte az oroszlánok világnapján, kedden a Debreceni Állatkert az MTI-vel.

Forrás: Dehir

 A közleményben emlékeztetnek arra, hogy immár nyolc éve augusztus 10-én ünnepelik az oroszlánok világnapját, amely a pótolhatatlan csúcsragadozók szorult helyzetére hivatott felhívni a figyelmet. Az oroszlánok jelenleg egykori élőhelyük alig öt százalékán fordulnak elő, a száz évvel ezelőttihez képest tizedakkora egyedszámmal, elsősorban a zsákmányállatok megfogyatkozása, az élőhely-degradáció és az ember-állat konfliktusok miatti vadászat következtében.
    Mind az afrikai, mind az ázsiai alfaj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, az ázsiai oroszlán ráadásul veszélyeztetett besorolással. Az egykor Európától (a Kárpát-medencét is beleértve) egészen Indiáig megtalálható ázsiai oroszlánok a 19. század elején még a Közel-Kelettől India középső részéig előfordultak, ma azonban kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén található mintegy 650-700 egyedük.
    Ezt a ritka és fokozottan fenyegetett oroszlánalfajt 2015 óta mutatja be a Debreceni Állatkert az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében; a másik hazai tartóintézményből, a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkezett háromfős hímcsapatból ketten azóta más állatkertekbe költöztek, így az idei évben végre lehetőség nyílt arra, hogy a program következő lépcsőjeként az intézmény nőstényt fogadhasson.
    A közlemény szerint a Debreceni Állatkertbe hosszú évek előkészítő munkájának eredményeként, július 15-én érkezett nőstény oroszlán a franciaországi Le Palból az intézmény hím ázsiai oroszlánjához, Kamalhoz.
    A Hima névre hallgató, 2016-os születésű jövevény fokozatosan ismerkedett meg előbb új környezetével, majd társával, akivel immár együtt látható közös kifutójukban, akár a keddenként, csütörtökönként és szombatonként 13:30-tól tartott látványetetés keretében.
    A fajmegőrzési program számára komoly kihívást jelent az európai állatkerti populáció genetikai sokszínűségének fenntartása, ezért az újdonsült pár esetében egyelőre nem engedélyezett a tenyésztés, de az állatkert reményei szerint a jövőben erre is sor kerül majd - áll a közleményben. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s