h i r d e t é s

PDSZ: A kormány nem megegyezésre, hanem időhúzásra játszik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

PDSZ: A kormány nem megegyezésre, hanem időhúzásra játszik

2022. február 01. - 13:33

A szakszervezet országos választmányi tagja szerint még tárgyalnak a határozatlan idejű sztrájkról, folytatják a munkát, de mint mondta, a hétfői megmozdulás ez egy jó próba volt, hogy hogyan készüljenek fel március 16-ára.

A kép illusztráció! - Forrás: amiidonk.hu

Hétfőn 20 ezer pedagógus sztrájkolt szerte az országban, ami az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tanárok alig ötöde. Ravasz Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja az ATV Start című műsorában azt mondta: örülnek ennek, de még számolják a résztvevőket, hiszen az adatok folyamatosan érkeznek be a PDSZ és a PSZ irodájába, szinte "füstölögnek a szerverek".

Szerinte ráadásul az ITM alá tartozó szakképző intézményekben dolgozók is sztrájkoltak, illetve óvodapedagógusok is, akiknek az önkormányzat a fenntartójuk, ezeket az adatokat összeszedni kicsit hosszadalmasabb feladat lesz. 

Úgy fogalmazott: ahhoz képest, amit láttak, hogy múlt hét pénteken, illetve hétvégén mi mindent megtett a kormányoldal azért, hogy ne merjenek sztrájkolni a pedagógusok, ez rengeteg helyen megtörtént.

Ravasz Ágnes elmondta, hogy jöttek hozzájuk "durva adatok" hétvégi fenyegetésekről, amelyekben retorziókról volt szó. A tankerületek szóban utasították az intézményvezetőket, hogy hétvégén olyan leveleket küldjenek a szülőknek és tanároknak, miszerint a sztrájk nem jogszerű, következményei lesznek - fejtette ki. Ugyanakkor a PDSZ választmányi tagja nem tudja, milyen következményei lehetnek ennek: volt, ahol például fegyelmivel fenyegettek, de ennek intézménye már nem létezik. Szerintük jogszerű volt a sztrájk, úgy tudják, hogy a kormányzat a tegnapi napig ezt nem támadta meg, most pedig már nem támadhatja meg, mert megtörtént, okafogyottá vált az ügy.

Mit jelent a kék szalag?

A műsorvezető felvetésére, miszerint a jobboldali sajtó felkapta, hogy a közös sztrájkbizottság közleményében szerepelt a kék szalag viselése, ami Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmának lett a jelképe, Ravasz Ágnes azt mondta: nem igaz, hogy bármilyen politikai felhangja lenne a sztrájknak, hiszen minden pedagógust érzékenyen érint, hogy a rendszer össze fog omlani.

Szerinte a kék szalag régóta a szolidaritás jelképe, elmesélte, hogy otthonában egy 2016-os esernyős jelvényt talált, ami mögött szintén ott lógott a kék szalag, akkoriban sokan használták ezt a jelképet, de Márki-Zay Péter mozgalmának akkor még nyoma sem volt. Megjegyezte, hogy most szó sem volt arról, hogy a kék szalag a jelkép, hanem a kockás szalag. Arra a felvetésre, hogy a kék szalagot beleírták a PSZ és a PDSZ közleménybe, azt mondta: ő nem is nagyon látott kék szalagot a fényképeken, mindenhol a kockás volt a jelkép.

Határozatlan idejű sztrájk?

Ravasz Ágnes elmondta, hogy még tárgyalnak a határozatlan idejű sztrájkról, folytatják a munkát. Szerinte a hétfői megmozdulás egy jó próba volt, hogy hogyan készüljenek fel a március 16-i sztrájkra. 

Mint fogalmazott: azt látják, hogy a kormányoldalnak nem szándéka a megegyezés, viszont szándéka az időhúzás, ezért fel fognak erre készülni.

Az ellenzék oktatással kapcsolatos javaslatairól azt mondta: a fő irány, hogy össze fog omlani az oktatás, hacsak már össze nem omlott. Szükséges a bérrendezés, a nagyobb tanári szabadság, például a tartalmi szabályozással kapcsolatban, a tanárok munkaidejét csökkenteni kell - nagyon várható, hogy az ellenzéki pártok ezeket felveszik a programjukba - sorolta a PDSZ választmányi tagja.

Arra a felvetésre, hogy a határozatlan idejű sztrájknak most van-e itt az ideje, hiszen jönnek a választások, azt mondta: most küzdenek a jogaikért és követeléseikért, emellett a jogokat a mindenkori kormánnyal szeretnék érvényesíttetni.

Hozzátette, hogy a még elégséges szolgáltatásban benne van a gyerekek felügyelete akkor is, ha a sztrájk határozatlan idejű. (atv.hu)