fbpx Pelczné Gáll Ildikó nevét is megemlítik az Európai Számvevőszék pénzügyi visszaéléseit feltáró francia újság cikkében | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pelczné Gáll Ildikó nevét is megemlítik az Európai Számvevőszék pénzügyi visszaéléseit feltáró francia újság cikkében

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Pelczné Gáll Ildikó nevét is megemlítik az Európai Számvevőszék pénzügyi visszaéléseit feltáró francia újság cikkében

2021. november 30. - 14:18

 

Az EU költségvetését ellenőrző számvevők súlyos etikai vétségeket követnek el és olyan támogatásokat vesznek fel, amelyekre nem jogosultak – írja a Libération nevű lap, amely a feltételezett szabálytalanságok nyomába eredt.

Pelczné Gáll Ildikó - Forrás: Fidesz.hu

Az Európai Számvevőszék (ESZ) 27 tagjából jónéhányan szinte soha nem tartózkodnak az intézmény székhelyén, Luxembourgban, mégis zsíros lakhatási támogatásban részesülnek, mert fiktíven ott élnek. Emellett sokan visszaélnek a reprezentációs költségekkel, olyan küldetéseket teljesítenek, amelyeket senki sem ellenőriz vagy a rendelkezésére álló eszközöket, például a céges autókat, magáncélokra használják – írja a francia lap a több hónapon át tartott tényfeltáró vizsgálata végén publikált cikkében.

Az újság szerint a Számvevőszék, amelynek az a feladata, hogy vizsgálja a szabályos pénzköltést a közösségi intézményekben és a tagállamokban, elnézi, hogy tagjai súlyos etikai vétségeket követnek el.

A Libération kiderítette, hogy az ESZ elnöke, a német Klaus-Heiner Lehne például egy lepukkant luxembourgi épület kétszintes apartmanjában lakik negyedmagával. A lakás bérleti díja 3 ezer euró körül lehet, miközben a lakók összesített havi fizetése 60 ezer euró. Lehne havonta a fizetése 15 százalékát, vagyis nagyjából 3600 eurót költhet lakhatásra. Mindemellett az elnök nem is lakik állandóan a bérleményben, ideje nagy részét városában, Düsseldorfban tölti, ahol továbbra is a Kereszténydemokrata Unió igen aktív tagja, amit számos forrás megerősített az újságnak. Ez szintén súlyos etikai vétség, mivel a számvevőknek teljesen függetlennek kell lenniük, és nem folytathatnak semmilyen politikai tevékenységet, sem hivatalosan, sem más módon. Lehne csak azokra az ülésekre jár Luxemburgba, ahol kötelező a jelenléte, például a Számvevőszék plenáris üléseire, amelyeket egyre nagyobb időközönként tart, havonta egyszer vagy kétszer.

A Libération információi szerint az intézmény legalább nyolc másik tagja az elnökhöz hasonlóan csak alkalmanként van jelen Luxembourgban. Közéjük tartozik Pelczné Gáll Ildikó is, aki 2017 óta az uniós intézmény magyar tagja. A volt fideszes politikus ezt megelőzően 2010-től a Fidesz európai parlamenti delegációjában dolgozott.

2020 márciusa, a koronavírus-járvány óta az Európai Számvevőszéknél mindenki visszatért a hazájába, mondta egy belső forrás a francia lapnak. A krónikus távolmaradók közül azóta senki sem utazott vissza Luxemburgba, jóllehet az egészségügyi korlátozások feloldották... A közösségi költségvetést több millió euró veszteség éri, mivel ezeknek a tagoknak nem kellett volna megkapniuk a 15 százalékos lakhatási támogatást.

A fiktív címeken és az igazolatlan hiányzásokon kívül a Libération vizsgálata egy teljes diszfunkcionális rendszert tárt fel. Meglehetősen furcsának találta a "reprezentációs költségeket", amelyekre a tagok költségtérítést kapnak. Lehne például 476,10 eurót számolt fel egy 2021. szeptember 9-i vacsoráért a munkatársaival, a belga Annemie Turtelboom 352 eurót egy július 20-i “ötletbörze-vacsoráért”, ugyancsak a csapatával. A meghívottak személyazonosságát és számát soha nem tüntetik fel, ahogyan azt minden 200 eurónál többe kerülő étkezés esetében meg kellene tenni. A számvevők 20 vagy 50 eurós költségtérítési igényeket is bejelentenek, ami nevetséges a magas fizetésüket tekintve.

Érdekes képet mutatnak a “természetben juttatások” is: Pelczné Gáll Ildikó például 1300 euróért készíttetett videót a magyar forradalomról. Mi köze van ennek az Európai Számvevőszékhez? – kérdezi a lap.

A számvevők számára biztosított luxus cégautók (sofőrrel együtt) használata szintén kérdéseket vet fel. A tagok valóban sokat használják ezeket magáncélra, méghozzá a lehető legtörvényesebben, mivel az ESZ megelégszik azzal, hogy havonta 100 eurót levonjon a tagok fizetéséből, hogy fedezze e korlátlan személyes használat költségeit. Ez a természetbeni juttatás azonban sokkal magasabb, ami azt jelenti, hogy nem adózik.

Amikor a Libération megkérdezte a Számvevőszéket a feltárt szabálytalanságokról, azt a választ kapta, hogy Luxemburgban minden rendben van, és nincs semmi látnivaló. Amikor a lap érdeklődött a a tagok fiktív címéről, a szóvivő annyit mondott, hogy “a nyilvántartásunkban minden tagnak luxemburgi címe van”, ahogyan azt kötelesek is tenni. Elmondta, hogy az ESZ nem ellenőrzi a szálláshelyek valóságtartalmát, és nem kéri a bérleti díjakról szóló bizonylatokat sem.

A francia lap által kirobbantott botrány nyomán értesülésünk szerint az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága ma esti ülésén meg akarja hallgatni Klaus-Heiner Lehnét az állítólagos visszaélésekről. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s