h i r d e t é s


Példátlan szabotázs, amit a magyar kormány művel a felcsúti kisvasúttal kapcsolatban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Példátlan szabotázs, amit a magyar kormány művel a felcsúti kisvasúttal kapcsolatban

2017. szeptember 13. - 07:09

 

Soha egyetlen tagállam részéről sem tapasztalt olyan ellenállást az uniós pénzek elköltését vizsgáló uniós testület, amit a magyar mkormány tanusít a felcsúti, 600 millió forintnyi uniós pénzből megépíatett kisvasút ügyében. - írja a 24

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A munkánknak az (Európai – a szerk.) Parlament történetében példátlan szabotálása a magyar kormány részéről egyetlen eredménnyel járhat: a korrupcióval kapcsolatos gyanút erősíti meg. Ilyen ellenállást ez a testület, amely évi három látogatást bonyolít az EU-n belül és azon kívül az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésére, még soha, egyetlen ország részéről sem tapasztalt. És nyilvánvaló a következtetés: ha most először ilyen példátlan elutasításba ütközünk, az azért van, mert itt valami példátlan dolog történik az uniós pénzekkel.

Így fogalmaz Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt tagja, egyben európai parlamenti képviselő a felcsúti kisvasút tervezett európai ellenőrzésével és a magyar kormány védekező magatartásával kapcsolatban a Facebook-posztjában. A múlt héten derült ki, hogy a magyar kormány nagyon nem akarja, hogy az uniós bizottság megnézze közelről a felcsúti kisvasutat, Lázár János, az EU-pénzekért is felelős, Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig beszólt a kisvasutat vizsgálni akaró EU-soknak. A projektet amúgy körülbelül 600 millió forintnyi uniós pénzből valósította meg Magyarország, a kisvasút kihasználtsága annak a megnyitása óta vitatéma.

Jávor Benedek is tagja a jövő héten hazánkba látogató európai parlamenti bizottságnak. Azt írja a tervezett látogatásról, hogy

majdnem egy éve megszületett a döntés a látogatásról. Még a nyári szünet előtt összeállt a végleges program, amelyben kiegyensúlyozottan szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és az általam (Budapest Szíve program) javasolt projektek. Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő, a felkeresni kívánt projektek gazdái közül pedig többek közt a felcsúti kisvasút gazdái a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre. Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból.

Ráadásul

ha pedig abban reménykednek Lázárék, hogy elszabotálják a látogatást, oszt’ jónapot, hogy klasszikusokat idézzünk, akkor csalódni fognak. Mindaz, amit tapasztalunk a magyar kormány részéről, csak abban erősít meg, hogy van mit ellenőrizni. És ez az ellenőrzés a delegáció hazautazásával nem fog lezárulni.

24.huh i r d e t é s

betöltés..

;