h i r d e t é s

Pénztámogatás a Soros terv elleni harchoz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Pénztámogatás a Soros terv elleni harchoz

2018. január 03. - 12:53

 

(Avagy a hamisítás művészete)

Szilveszter másnapján lazábbra fogtam magam és dél körül tv-t nézem kicsit. A Spektrum műsorán a világ talán legzseniálisabb képhamisítójáról Beltracchi úrról volt szó. Ez az ember 25 év alatt festett valami 300 hamisítványt XX. század eleji festőknek nem a képeit másolta, hanem az eredetiek stílusában festett képeket. A csúcsnak azt tartották, amikor egy általam alig ismert Heinrich Campendonk nevű festő legszebb képét festette meg. Nem lemásolta a legszebbet, hanem egy újat festett, ami jobb volt, mint az említett úr valaha festett legjobb képe. Ez egy dolog, lennének ezzel páran így, de hogyan lehetett ebből másfél milliárdot csinálni? 

A felesége halott apjának kitaláltak egy paravánokból megépített szoba enteriőrt, korhű bútorokkal. A feleségét korhű ruhában kicsit elváltoztatva, mint a mamát lefotózták korabeli technikával ebben a „szobában", mint egy hatalmas gyűjtemény háziasszonyát és már meg is volt a háttér és a mese. A művészettörténészek a századforduló nagy művészeiről életrajzi műveket és festmény katalógusokat készítettek. Ez a dolguk, ők ebből élnek. Tekintettel arra, hogy életükben ezeknek a művészeknek legnagyobb része nyomorban élt, vagy épp csak tengette életét (Lásd az egyik legismertebbet, Modiglianit) a képek sokszor elhányódtak elvesztek, mert egyszerű halandó nem vette észre rajtuk a „zsenit”. Elegendő volt tehát ilyen nevű képeket festeni, mint elkallódott és épp most megtaláltat, és máris be lehetett vinni a legnagyobb aukciókra. Ahogy a hamisító mondta, tíz-húszezer Eurós képet nem érdemes festeni, mert azt nagyon megvizsgálják "fikázzák" és lebukhat. A milliós értékű képek sokkal könnyebben eladhatók. A legnagyobb műkritikusok, szakértők vizsgálták a képeit és fogadták el, mint eredetit, míg végül azon bukott meg, hogy lustaságból és tán elbizakodottságból olyan titán fehéret használt egyszer, ami a századfordulón még nem létezett.

A mikroszkópos vizsgálaton lebukott. 

A bukást követően bemutatta, hogy az egyik híres képét hogyan "festette". A megkopott falépcsőre rátette a vásznat és spaklival festéket húzva rá, ami a fa erezetét szépen visszaadta. Ez volt a kép egyik jellegzetes motívuma. Vagy, mutatott egy másik technikát, egy századfordulós "festő" ugyancsak gagyi képéről leszedte a festéket, de az eredeti akt két melle mégis átütött a vásznon. Az egyikből fát, a másikból házat csinált, a többi forma a plagizált festő technikájával, látásmódjával lett kialakítva. Piszok jól éltek ebből a sok milliárdért eladott képek árából. Azt mondja, ha bemegy valamelyik nagynevű múzeumba és látja "saját" képét igencsak furcsa érzése támad az értékről.

Egy művészettörténész a műsorban szépen megmagyarázta, hogy ez nagyon csúnya dolog volt Beltracchi részéről, mert az nem művészet, hogy valakinek a stílusában új képet fest valaki, hanem az a művészet, hogy valaki kitalálja azt. Példaként hozta fel Kandinszkij fekete négyzet című művét. Ha valaki most festene egy még szebb fekete négyzetet az már nem művészet. Először megfesteni az a nagydolog. 

No' itt szakadt el nálam a cérna. Ha én rá[email protected] egy vászonra és kiállítom a Nemzeti Galériába, akkor én nagy művész vagyok, mert előttem ezt senki nem csinálta meg. A képért kapott összeg nagyon jól jönne nyugdíj kiegészítésnek. Az életemben, nem is "festenék" már többet, csak úgy lazán lehúznám. Így mulat egy magyar úr. 

Szóval ez az egész XX. századi művészet csak néhány művészetkritikus, művészettörténész kurva nagy átverésének a lenyomata? Az a művész, akit ezek az urak annak neveznek ki? Azok a milliárdos értékű képek, amit ők annak nyilvánítanak? 

Én élőben láttam a Salvador Dali múzeumát. Zseniális. Azért nevezem annak, mert nyíltan hülyét csinált a világból. Ha nektek "show" kell, azt kaptok, és röhögött rajta. Mellesleg festeni is tudott. Nem nyomorgott, mint a sok balfék, meg nem értett "zseni", hanem kihasználta a világ sznobságát és jól élt benne. Azt mondta, nem festeni kell tudni, hanem eladni a "zsenit".

Hallom a hírekben, hogy Orbán Viktor levélben fog fordulni híveihez pénzt kér a Soros terv elleni harchoz. 

Ez az újkori magyar fekete négyzet. Szerintem már nincs normális ember ebben az országban sem, aki elhiszi a létezését a Soros tervnek. De a hívők hinni akarnak, a "művészettörténészek" sulykolják naponta ezerszer, hogy milyen a színe, az íze, az illata... és megjelenik a látványa az íze az illata. 

Fel hát a harcra!


 

h i r d e t é s