h i r d e t é s

Perzselni fog a nap, rekkenő hőségre készülhetünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Perzselni fog a nap, rekkenő hőségre készülhetünk

2019. június 11. - 06:05

Kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadékra nem kell számítani. Délután kánikulára van kilátás. - írja az Időjárás.hu.

 Általában csak kevés lesz a felhő, legfeljebb elvétve lehet egy-egy futó zápor. Időnként megélénkül a délkeleti szél, délután 30, 34 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Kedden ismét frontmentes, és még mindig kánikulai nap vár ránk. A meleg nem csak az idősebbeket, hanem mindenki szervezetét megviseli. - írja a meteoklinika.hu

Kedden fronthatás nem érvényesül a Kárpát-medence területén, de a kánikula fokozódik, ami komoly megterhelést jelent szervezetére. Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor napközben fáradtság- és tompaságérzetet tapasztalhat, az összpontosító-képessége is romolhat. Helyenként az éjszakák sem hoznak megfelelő felfrissülést, főleg a nagyvárosokban lehet jellemző az alvászavar. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is többeknél felléphet, a déli órákat hűvös helyen töltve azonban kivédheti ezeket a tüneteket.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket. Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a cseresznye és a meggy is kitűnő erre a célra. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis a 7-es értéket meghaladó, vagyis nagyon erős UV-sugárzás várható! Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor legalább 30-as faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét! A napszúrás veszélye is fennáll, jó, ha van a fején könnyű sapka, kalap, szeme épségére pedig napszemüveggel vigyázzon! A kisgyerekre, idősekre a szokottnál is körültekintőbben figyeljen, emellett nem szabad elfelejteni, hogy a vízpartokon fokozódik a bőrt érő sugárzás-dózis!

A pollenszint is tovább emelkedik, a nagy melegben fokozott a növények pollenszórása. Jelenleg a csalánfélék mellett már a csalán okozza a legtöbb panaszt, az allergiások egész nap kerüljék a mezőket, réteket, és lehetőleg gyakrabban mossanak hajat!

A közlekedésben a meleg miatti szétszórtság, bágyadtság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, ilyenkor frissítse fel magunkat! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se!

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fejfájás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s