h i r d e t é s

Petíció az Országos Széchényi Könyvtár megmentéséért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Petíció az Országos Széchényi Könyvtár megmentéséért

2019. május 14. - 20:06

 

A mai napon megerősítésre kerültek azok a sajtóinformációk, amelyek az Országos Széchényi Könyvtár elköltöztetéséről szólnak.

Az Országos Széchenyi Könyvtár a Budai várban - Forrás: Facebook

A könyvtárat az egykori Kilián laktanya párás és penészes épületébe helyeznék át, ezzel súlyosan veszélyeztetve az ország több évszázados szellemi örökségét. Többek között például Kossuth Lajos és Madách Imre házi könyvtárainak eredeti példányait is az OSZK őrzi, a Corvinákat, az Ómagyar Mária siralom eredeti példányát, a Himnusz eredeti példányát Kölcsey Ferenc kézírásával, és még hosszan folytathatnánk a sort. Mégis mi lenne fontosabb az évszázadok alatt összegyűlt szellemi örökség megőrzésénél?

Véleményünk szerint az lenne a minimum, hogy a könyvtár dolgozói, vezetői dönthessenek arról szakmai alapon, hogy melyik épület alkalmas az intézmény számára, ne pedig hozzá nem értők felelőtlen politikai döntésén múljon egy ekkora kulturális érték jövője. Minden felelős állampolgárt arra buzdítunk, hogy írja alá az általunk indított petíciót az Országos Széchényi Könyvtár megmentéséért!

A petíciót ide kattintva írjatja alá >>


 

h i r d e t é s