fbpx Putyin befolyásszerzési törekvéseit segíti a paksi projekt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Putyin befolyásszerzési törekvéseit segíti a paksi projekt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Putyin befolyásszerzési törekvéseit segíti a paksi projekt

2019. március 21. - 16:44

 

Az LMP, valamint az Európai Zöld Párt egyik csúcsjelöltje szerint is Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásszerzési törekvéseit segíti a paksi bővítés. 

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője beszél, mögötte Demeter Márta, az LMP társelnöke (b) és Bas Eickhout, az Európai Zöld Párt politikusa Az igazság Paks 2-ről címmel megtartott sajtótájékoztatójukon a budapesti Kossuth Lajos téren 2019. március 21-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

Demeter Márta társelnök, Bas Eickhout, az Európai Zöld Párt politikusa, valamint Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője csütörtöki közös budapesti sajtótájékoztatójukon egyetértettek abban is, hogy az energiafüggőség növelése helyett megújuló forrásokkal kellene biztosítaniuk a tagállamoknak az energiaszükségletüket. 

Demeter Márta "döglött projektnek" nevezte a paksi beruházást, amely szerinte veszteséges lesz és nemzetbiztonsági szempontból is kockázatot jelent. Hozzátette: a döntéshozatal átláthatatlanságára utal az is, hogy a projekt zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól, ebben azonban szerepet játszhatott az is, hogy a Roszatom mellett más nagyvállalatok is haszonélvezői annak, "ki tudja, milyen alkuk által" - fogalmazott.  

A multikat igenis korlátok közé kell szorítani

- szögezte le, hangsúlyozva: az LMP a tőke és a multik Európája helyett az emberek Európáját fogja felépíteni.

Bas Eickhout holland európai parlamenti képviselő kijelentette: Oroszország politikai fegyverként használja energiáját, az energia segítségével próbál befolyást gyakorolni az egyes tagállamokra és Brüsszel politikájára.

Teszi ezt például a gázkészlete segítségével

- mondta, és említést tett az Északi Áramlat gázvezetékről, amely Németországba szállítja az energiahordozót, és amely ellen mind az európai, mind a németországi zöldek harcolnak. Számos közép-európai országban pedig az atomenergia által próbálnak hasonló befolyást szerezni - fűzte hozzá -, így Magyarországon is a Paks II. által. 

Ezért is szükség van olyan energiarendszerekre, amelyek nem függnek az unión kívüli országoktól

- mondta. Ilyennek nevezte a megújuló energiát, amelynek fejlesztését azonban a kormányok nehezítik. Szerinte azért, mert a tiszta energiából a polgárok közvetlenül is profitálhatnak, a kormányok viszont politikai eszköznek használják az energiát. 

Vágó Gábor, az LMP EP-választási listavezetője a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a nagy cégeket képviselő lobbistákat kisöpörjék az Európai Unióból. 

Hozzátette:

a tiszta és megújuló energia ellensége az az ósdi energiaipar, amely a lobbistáin keresztül próbálja megvédeni magát. Magyarországnak nem érdeke az orosz függőség

- szögezte le -,

a Paks II. beruházás.

Az ország mégis, a lobbistáin keresztül el tudta érni, hogy az Európai Bizottság is rányomja a pecsétet arra

- fogalmazott. 

Az Európai Néppártban (EPP) a Fidesszel kapcsolatos szerdai döntést értékelve azt mondta: a Fidesz végzetesen meggyengítette az ország érdekérvényesítő képességét. Az EPP elveszette hitelességét, a Fidesz pedig erejét az EP-ben - vélekedett. Hozzátette: ha a Fidesz a szélsőjobbra sodródik, azzal koalícióképtelenségét bizonyítja.

(MTI)


 

h i r d e t é s