h i r d e t é s

Putyin elmegyógyintézetbe záratott egy jakutföldi sámánt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Putyin elmegyógyintézetbe záratott egy jakutföldi sámánt

2020. június 03. - 06:48

 

Strasbourghoz fordulnak a jogvédők a jakutföldi férfi védelmében. Az orosz rendőrök a sámán elhurcolásának szemtanúit is bevitték.

Alekszandr Gabisev - Forrás: flashsiberia.com

Kényszergyógykezelésre ítélte a jakutszki városi bíróság Alekszandr Gabisev sámánt, aki többször is megpróbált gyalog Moszkvába menni, hogy „kiűzze” Vlagyimir Putyin orosz elnököt – közölte kedden internetes oldalán az RBK orosz televízió és a Deutsche Welle német rádió orosz adása. Alekszej Prjanyisnyikov, a Pravozascsita Otkritki nevű jogvédő szervezet jogásza elmondta: a jakutszki bíróság elrendelte a sámán kórházi kényszerkezelését.

– Sem a bírósági beadványban, sem az ítéletben nem szerepel a gyógykezelés időtartama. A bírósági eljárás kezdete előtt a rendőrség őrizetbe vette a védelem három tanúját, akik szemtanúi voltak Gabisev május 12-én erővel történő előállításának, így olyan tanúvallomást tehettek volna, amely befolyással lehetett volna az ügy tárgyalására – mondta Prajnyisnyikov.  A kényszergyógykezelést kérő idegbeteg-gondozó keresetlevelében Gabisev betegségének leírása helyett az szerepel, hogy személyiségzavarral szenved.

"A kormány megdöntésére és Putyin – szerinte démon és Antikrisztus – megbuktatására vonatkozó elméleteket hangoztatott. Ezért a pszichiátriai segítségre vonatkozó törvény értelmében kényszergyógykezelésre szorul" – indokolta lépését az intézet.

A védelem az Európai Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy hozzanak szigorú intézkedéseket Gabisev jogainak védelmében. Prjanyisnyikov szerint orvosok és rendőrök már május 6-án és 8-án felkeresték a sámánt, a SARS-CoV-2 nevű vírusra akarták letesztelni és megfigyelőbe szállítani. Emlékeztetett: Gabisev tavaly nyáron követőivel elindult Moszkvába, hogy „kiűzze Putyint”, de a rendvédelmi szervek többször is feltartóztatták. Szeptemberben először két társát, majd őt magát is őrizetbe vették Burjátföldön, ideggyógyintézetbe szállították és októberben beszámíthatatlannak nyilvánították. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s