h i r d e t é s

Puzséréknak nem tetszik, hogy Karácsony hány darab ajánlóívet vett fel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Puzséréknak nem tetszik, hogy Karácsony hány darab ajánlóívet vett fel

2019. augusztus 28. - 11:25

 

Teljesen úgy néz ki, Puzséréknak egyszerűbb jogászkodni, mint gyűjteni

A Fővárosi Választási Bizottságnál emeltek kifogást Puzsér Róberték, szerintük Karácsony Gergely törvényt sértett. - írja a hvg.hu

A budapesti főpolgármester-jelöltek napokkal ezelőtt felvették az aláírásgyűjtő íveket. Az ajánlásokat szeptember 9-ig lehet gyűjteni, ahhoz, hogy valakiből hivatalosan főpolgármester-jelölt legyen, és megmérethesse magát az önkormányzati voksoláson, 5 ezer érvényes ajánlást kell összeszednie. (Ennél többet szoktak leadni, ha néhány ajánlás érvénytelen lenne.)

Magyar Hang nemrég megírta, hogy a Fővárosi Választási Iroda arról tájékoztatta a lapot, hogy magasan a legmagasabb számú ajánlóívet Karácsony Gergelyék vették fel, összesen 9 ezer darabot. Egy íven nyolc aláírás szerepelhet, vagyis az ellenzéki pártok jelöltje akár 72 ezer aláírást is összegyűjthet. A többiek ennél jóval kevesebb ajánlóívet kértek, Tarlós István és Puzsér Róbert is például 1500-1500 darabot – ez 12 ezer aláírást jelent.

Puzsér Róbert szerda délelőtti Karácsony Gergely csal című sajtótájékoztatóján bejelentette, az Állampolgárok a Centrumban Egyesület (ez Puzsér egyesülete)

kifogást terjesztett a Fővárosi Választási Bizottságnál, amiért ilyen sok ívet igényeltek.

Puzsér szerint ez jogellenes, hiszen sérti a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A polgármesterjelölt a választási eljárásról szóló törvényre hivatkozva azt állítja, „megállapítható, hogy az ajánlóív rendeltetésszerű igénylésének és felhasználásának célja kizárólagosan a jelölt bejelentése, azaz a jelöltállításhoz szükséges számú ajánlás összegyűjtése lehet.” Mivel Karácsony Gergely és az őt támogató pártok ennél jóval több ívet vettek fel, törvénysértést követtek el.

Puzsér szerint komolyan megkérdőjelezi az ajánlóívek felhasználásának valódi célját az, hogy Karácsonyék 72 ezer aláírás összegyűjtését tervezik (vagy legalábbis ennyi ívet vettek fel), hiszen

az ajánlás gyűjtésének egyetlen jogszerű célja 5000 érvényes ajánlás gyűjtése lehet, különösen, hogy ezen az értéken felül minden további ajánlás rögzítése okafogyottá válik – áll a hvg.hu által megismert FVB-s kifogásban.

A kifogásban Puzsérék arra kérik a választási bizottságot, hogy állapítsák meg, Karácsonyék megsértették a vonatkozó törvényt, és tiltsák el őket a további jogszabálysértéstől.


 

h i r d e t é s