h i r d e t é s

Rának mosolyog majd a nap, de többfelé zivatarokba csaphat át az idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rának mosolyog majd a nap, de többfelé zivatarokba csaphat át az idő

2019. április 09. - 06:07

 

A következő napokon egy sekély ciklonális mező alakítja időjárásunkat, amelynek következtében nedves és labilis légtömegek áramlanak fölénk: a fennálló légköri helyzet kedvez az záporok és zivatarok kialakulásának. - írja az Időjárás.hu

Illusztráció: pixabay.com

A hét második felében lehűlés várható, de ennek mértéke még bizonytalan!

Kedden délelőtt változóan felhős lesz az ég, elsősorban a Dunántúlon várható záporeső, zivatar. Délután a több órás napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő képződés, szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat helyenként apró szemű jégeső kísérheti. Az északkeleti szél gyakran megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik a légmozgás, a délutáni csúcsértékek 18, 23 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik front, folytatódik a meleg, fülledt idő. A migrénhajlam fokozódik, a fejfájósok nehéz napokra számíthatnak. - írja a meteoklinika.hu

Kedden frontmentes időben lesz részünk, így amennyiben frontérzékeny fokozott terhelésre nem kell számítania, ha azonban érzékeny a melegedésre melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhat. A migrénhajlam fokozódik, emellett szokatlan fáradékonyság léphet fel és csökkenhet a munkavégző képessége. 

A napközben kialakuló záporok, zivatarok környezetében erősen fülledté válik a levegő, ennek következtében a légzőszervi megbetegedéssel küzdők körében nehézlégzés és légszomj jelentkezhet. Az időseket és keringési problémákkal élőket is megviseli az erősen párás, változékony idő: gyakori panasz lehet a vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom léphet fel. A panaszok mérséklése érdekében fokozottan figyeljen oda arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon és napközben lehetőség szerint iktasson be néhány perc pihenést.  

A légmozgás gyakran megélénkül, zivatarok környezetében megerősödhet a szél, ennek hatására  fokozódhat a fejfájása, nyugtalanná és ingerlékennyé válhat.

A napos időszakok kedveznek a szabadtéri tevékenységeknek, de készüljön arra, hogy napközben bármikor kialakulhatnak záporok, zivatarok, ezért mindig legyen kéznél egy esernyő vagy esőkabát. A hő-és komfortérzet erősen ingadozó, a csapadék hatására pár perc alatt 4-5 fokot hűlhet a levegő.

Az átlagnál melegebb időjárás nem kedvez az allergiásoknak, a platán pollenszórása erősödik és a nyír pollenkoncentrációja is eléri a közepes-magas szintet, esetenként nagyon magas is lehet.

Az UV-sugárzás a napos tájakon jellemzően a közepes tartományban alakul, de fennállhat a bőrpír veszélye, így amennyiben bőre az érzékeny típusba tartozik, használjon fényvédőkrémet.

A közlekedést zivatarok és erős széllökések nehezítik.  Zivatarok környezetében megerősödik a légmozgás, és a csapadék hatására a látástávolság hirtelen csökkenésére is számítani kell. Nagy a balesetveszély, vezessen a megszokottnál lassabban és figyelmesebben!

Vezető tünetek a mai napon: légszomj, migrén, vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s