h i r d e t é s


Rászorulókat büntető helyi rendeleteket módosítottak a TASZ kifogásai alapján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rászorulókat büntető helyi rendeleteket módosítottak a TASZ kifogásai alapján

2018. január 09. - 15:37

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) négy megyében támadott meg ötvenöt olyan rendeletet, amelyekkel a helyi önkormányzatok a leginkább rászoruló embereket zárták ki a szociális ellátásokból. - írja a gepnarancs.hu.

Illusztráció: flickr.com Fotó: Paulien Osse

A megyei kormányhivatalok több esetben is igazat adtak a TASZ-nak, és felhívásaik alapján az utóbbi fél évben huszonöt képviselő-testület módosította helyi szociális rendeletét.

A TASZ álláspontja szerint jogellenes a szociális ellátások igénybevételéhez feltételként szabni, hogy az igénylőnek rendezett legyen a lakókörnyezete. Emiatt olyan abszurd feltételek teljesülését is vizsgálhatja egy önkormányzat, mint hogy a kertben lévő fűfélék magassága meghaladja-e a 15 centimétert, vagy hogy a tűzifát

rendezett formában felhalmozva

tárolják-e a kertben. Ezért négy megyében, összesen 55 település szociális rendeletének 76 rendelkezését támadta meg a jogvédő szervezet 2017-ben.

A legáltalánosabb gyakorlat szerint a rendes települési támogatást – ami leginkább a lakhatási  támogatást jelenti – kötik az önkormányzatok rendezett lakókörülményhez. A TASZ véleménye szerint ezek a szabályok nemcsak az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartásához való jogot sértik, hanem az egyenlő bánásmódhoz való jogot is azzal, hogy éppen a leginkább rászorulókat zárják el a támogatás igénybevételétől az ilyen jellegű feltételek.

A kormányhivatalok a rendes települési támogatás kapcsán hivatkozott érveikkel nem értettek egyet, a Kúria és az Alkotmánybíróság – a TASZ szerint – veszélyes és téves jogértelmezését követték.

Két másik kérdésben azonban elfogadták a kormányhivatalok a jogvédő szervezet érveit. A TASZ beadványaiban hangsúlyozta, hogy sem az aktív korúak támogatását, sem a rendkívüli települési támogatásokat nem lehet a rendezett lakókörülményekhez kötni. Sem a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberektől, sem a létfenntartási gondokkal küzdő emberektől nem vonhatóak meg szerintük ezek a támogatási formák.

Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye és Veszprém megye kormányhivatala részben egyetértett a Társaság a Szabadságjogokért érveivel, ezekben a megyékben a települések 25 esetben változtattak a kormányhivatalok felhívása alapján helyi rendeleteiken. Bár Pest megyében is bőven akadnak a TASZ szerint jogellenes szabályozások, a Pest Megyei Kormányhivatal eddig egyik érvükkel sem értett egyet. Itt az eljárás még nem zárult le.

Nagyon örülünk, hogy a megyei kormányhivatalok többségében egyetértenek velünk, és továbbra is küzdünk a büntető szemléletű szociálpolitikai intézkedések, a szociális jogok ezen “új értelmezése” ellen

- nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

A TASZ részletes jogi álláspontjáért kattintson ide.

gepnarancs.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..