h i r d e t é s

Rejtélyes rádiójeleket fogtak távoli exobolygókról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rejtélyes rádiójeleket fogtak távoli exobolygókról

2021. október 14. - 05:56

Csillagászok furcsa rádiójelekre bukkantak, amelyek olyan égitestekről érkezhettek, amiket korábban még fel sem fedeztek.

A kép illusztráció! - Forrás: CentralViral

Eddig több mint 4 500 exobolygót sikerült fellelniük az asztronómusoknak más bolygórendszerekben, azonban a rejtélyes világok pontos azonosítása egyelőre még várat magára, mivel a feladat nem mindig egyszerű.

A holland ASTRON nemzeti obszervatórium és az ausztrál Queenslandi Egyetem jóvoltából a LOFAR alacsony frekvenciájú űrteleszkóp segítségével sikerült egy új technikát megalkotni, melynek köszönhetően a kisebb méretű, ám sokkal erőteljesebb fényerősségű csillagok közelében is detektálhatóak a bolygók.

A kutatócsapat nemrégiben a masszív mágneses aktivitást mutató vörös törpéket vizsgálta, amikor különös rádiósugarakra lettek figyelmesek, amelyek gyakran egymást zavarták, így elképzelhetőnek tartják, hogy két tucatnál is több eltérő forrásból származhatnak.

Ezen jelek közül négy szó szerint hátborzongatónak bizonyult, hiszen olyan mintákat véltek bennük felfedezni, amiket korábban még egyszer sem regisztráltak, bár annak a lehetőségét kizárták, hogy intelligens létformák állhatnak a jelenség mögött.

Valószínűleg az exobolygók atmoszférájában található elektromosan töltött részecskék léphetnek interakcióba a vörös törpékből kilövellő napszelekkel és mágneses mezővel, ezáltal rádióhullámok kavalkádja alakul ki.

A felfedezés továbbra is lázban tartja a tudósokat, ezért az elkövetkező hónapokban még több űrtávcsövet fognak a Tejútrendszer kérdéses pontjára szegezni, így újabb érdekességek derülhetnek ki erről a misztikus régióról. (liner.hu)