h i r d e t é s

Rejtélyes sötét sugarak áramlanak ki az egyik fekete lyukból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rejtélyes sötét sugarak áramlanak ki az egyik fekete lyukból

2020. november 23. - 18:29

 

A csillagászok a Hubble űrtávcső által készített felvételek tüzetes átvizsgálása során egy olyan szupermasszív fekete lyukra bukkantak, ami hosszú, sötét fénynyalábokat lövellt ki magából a világűrbe.

A kép illusztráció! - Forrás: NASA

A Harvard & Smithsonian Asztrofizikai Központ tudósai a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban arról írtak, hogy egyelőre csak találgatni tudnak azzal kapcsolatban, milyen jelenségek állhatnak a misztikus sugárzások mögött.

Az asztronómusok úgy gondolják, hogy valószínűleg kozmikus porfelhőkön keresztül áramló fénysugarakról lehet szó, amelyek úgy törhetik át az univerzumban lebegő maradványokat, mint a napfény a felhőket a Földön.

Judy Schmidt csillagász fedezte fel először a különleges jelenséget a Hubble fényképein még tavaly, amelyeket ki is posztolt a Twitterre. A kutatók elmondása szerint éppen ezek a fotók keltették fel az érdeklődésüket, mivel szerették volna kideríteni, milyen folyamatok lehetnek a felelősek a misztikus fénynyalábokért.

"Szinte azonnal észrevettem a sötét sugarakat, amint megnyitottam a fájlt Photoshopban, és elkezdtem rajta módosítani a fényviszonyokat. Tudtam, hogy valami szokatlant találtam." - magyarázta Schmidt.

A fő kérdés az maradt, hogy a fekete lyuk körül lévő vékony, gyűrű formájú rétegben található por honnan származhat, valamint hogy miért áramlik ki szabadon, szinte kontrollálatlanul minden irányba az univerzumba.

Peter Maksym, a tanulmány szerzője és a Harvard professzora elmondta, "Lehetséges, hogy a térgörbülés hatására elegendő hézagok keletkeznek ahhoz, hogy a fény átjuthasson rajtuk. Miközben a gyűrűszerű tórusz forogni kezd, a sugarak szétáramlanak a galaxison keresztül, mint ahogyan a világítótorony fényei teszik mindezt ködben. Tudományos szempontból valami olyasmit láthatunk, amit rendkívül nehéz, szinte lehetetlen közvetlenül megfigyelni." (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s