h i r d e t é s

Rejtélyes szempontok alapján oszt pénzt önkormányzatok között a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rejtélyes szempontok alapján oszt pénzt önkormányzatok között a kormány

2020. szeptember 11. - 10:50

 

Esztergomnak 150 millió forint jutott.

Esztergom - Fotó: H. Szabó Sándor

Meglehetősen érthetetlen logika alapján kapnak egyesek önkormányzatok pénzt a kormánytól.

A koronavírus-járvány alatt több (jellemzően ellenzéki) helyhatóságtól is elvontak pénzt. Mások azonban kimondottan jól jártak. Mint az mfor.hu írja, van egy módja ugyanakkor annak, hogy miként tudnak mégis pénzt szerezni az önkormányzatok: külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül a kormány vissza nem térítendő egyedi támogatást nyújthat egyes kiválasztott településeknek.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent lista szerint hét település járt jól, összesen 354 millió forintot kaptak a kormánytól. A nagy nyertes Esztergom, ahol 150 milliós támogatást adtak útfelújításra és parkoló építésre. Különös kapcsolat lehet, hogy a város polgármestere az a Hernádi Ádám, aki a MOL-vezető, Hernádi Zsolt unokaöccse.

A városvezetőnek amúgy is remek kormányzati bekötése van, hiszen 4 évet dolgozott a miniszterelnök kabinetében.

A portál megjegyzi, mindezek ellenére nem lehet azt mondani, hogy az önkormányzatok dúskálnak a pénzben. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az mfor.hu-nak is elmondta korábban, hogy az iparűzési adóból és az idegenforgalmi adóból idén jelentős bevételektől esnek el a települések. Ezt a kiesést 600 milliárd forintra becsülte. Úgy jósolta, hogy csődhelyzet a nyár közepéig nem lesz, mert július végéig elegendő lehet az önkormányzatok tartaléka. Ellenben szerinte szeptemberben már sokan fordulnak majd pótlólagosan kiesett bevételek megtérítésért az államháztartáshoz.

Közben a kormány ott szorongatja az önkormányzatokat, ahol csak tudja.

Korábban a Népszava számolt róla be, megadta a kegyelemdöfést a kormány az önkormányzatoknak azzal, hogy a cégeknek nem idén, hanem majd csak a jövő évi adóbevallással együtt, májusban kell megfizetniük az idei évben esedékes helyi iparűzési adó teljes összegét – legalábbis így értelmezi számos polgármester a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot és az azt megalapozó jogszabály tervezetét.

Az önkormányzatok csődtől tartanak, ami ebben a körben azt jelenti, hogy ha nem képesek kifizetni a 90 napon túli tartozásaikat, akkor adósságrendezési eljárást kötelesek kérni maguk ellen a bíróságon, ahol pénzügyi gondnokot neveznek ki hozzájuk, aki megtervezi a gazdasági talpraállás lépéseit. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s