h i r d e t é s

Rendszer vagy rezsim?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rendszer vagy rezsim?

2015. november 28. - 08:30
0 komment

Diktatúra vagy autoriter etatizmus?

A Klubrádióban is megbeszélésre felajánlott téma volt, s Bruck András is nehezményezte (?), hogy Körössényi András "rezsimváltásnak" minősítette az Orbán-rendszert, vagyis ő úgy értékeli, hogy a NER még demokráciának minősül. (Elöljáróban annyit le kell szögezni, hogy egy jó szót sem szólt Orbánról.) https://www.facebook.com/events/500897243418435/

Körössényi felfogását többen is vitatták - de az az ő felfogása az un. minimalista demokráciaelméletet tükrözi, melynek hívei szerint amíg rendszeres a versengés a közhatalomért, és sem a választásokon való indulás, sem a szavazójog nem korlátozott, addig demokrácia van; amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor diktatúra.

Hogy "csak" rezsimváltás történt, az is igazolja, hogy - ha finomabb megfogalmazással is - de a NER Orbán személyére van szabva, ezért nélküle ez az egész már nem is lenne működőképes.

A fogalmi meghatározás az ellenzék számára is fontos: vagy elhiszi magáról, hogy képes versengeni a közhatalomért, s egy választáson, politikai eszközökkel akarja leváltani a NER-t - vagy forradalmat - s ezzel vért, felfordulást - hirdet. Vagy teheti azt, amit eddig: egymással vitatkozik.

 

Horváth György (Címlap: Forrás: Horváth György / Facebook)

Kapcsolódó cikkek: