h i r d e t é s

Rideg hajnalokra ébredünk, de a héten fokozatosan bekeményít a napsütés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rideg hajnalokra ébredünk, de a héten fokozatosan bekeményít a napsütés

2019. október 07. - 06:12

 

A hét elején hajnali fagyokra kell készülni, majd melegedés kezdődik... - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Hétfőn délelőtt közepesen felhős lesz az ég, csapadék nem várható.  Délután a közepesen felhős ég mellett pár órára mindenhol kisüt a nap, jelentős mennyiségű csapadék nem várható. Élénk lesz az északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 9, 14 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik időjárási front térségünkbe. A hideg reggeleken ízületi bántalmakkal ébredhet, napközben az élénk szél okozhat humánmeteorológiai panaszokat. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn frontmentes időben lehet részünk. Számottevő csapadék már nem lesz és a felhőzet is felszakadozik. A hajnali órákban erősen lehűl a levegő, a minimum-hőmérséklet értékei jellemzően 1, 5 fok között alakulnak, amelynek következtében többeknél jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak. A legintenzívebb panaszokra a reggeli időszakban számíthat, de délutánra sem szűnnek meg teljesen a tüneteket. Amennyiben sajgó végtagokkal ébred kezdje a napot egy átmozgató tornával, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg fájó ízületeit. Tartós, napközben is fennálló panaszok esetén alkalmazzon meleg borogatást és kerülje a terhelést.

A megfázásveszély nagy, a délutáni időszakban jellemzően 15 fok alatt maradnak a csúcsértékek, a megfázás elkerülése érdekében öltözzön réteges, sőt mostmár javasolt kabátot is felvenni, ha szabadban tölti az időt.

A légmozgás az ország nagy részén mérséklődik, de a Tiszántúlon még élénk, időnként erős marad az északkeleti irányú szél. A szélre fokozottan érzékenyek fejfájást tapasztalhatnak, emellett stressz és nyugtalanság is felléphet.

Szabadtéri programoknak kedvez az idő, a Dunántúl nyugati részein lehet néhol egy-egy zápor, de jelentős mennyiségű csapadékra nincs kilátás. Megfelelő öltözet esetén érdemes kimerészkedni a friss levegőre! A napsütés jót tesz a hangulatnak, de a hő-és komfortérzet továbbra is alacsony.

A pollenszint alacsony marad, most az allergiásoknak is javasolt minél több időt a szabadban tölteni, sétálni, kirándulni.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható. A napsütés alacsony napálláskor zavaró lehet, emiatt mindig legyen önnél napszemüveg. Az utakon mindig vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő!

Vezető tünet a mai napon: ízületi panaszok, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s