h i r d e t é s

Rogán Antal tárcája nemzeti rendezvényszervező is lesz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Rogán Antal tárcája nemzeti rendezvényszervező is lesz

2022. november 27. - 11:51

A kormányzati kisgömböc, Rogán Antal minisztériuma alá kerül januártól egy újabb stratégiai feladat, a kiemelt sportesemények és állami rendezvények szervezése, pályáztatása és lebonyolítása. Erre új állami céget hoznak létre, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséget, amelybe beolvad a megszűnő – és a honvédelmi tárcához alig fél éve került – Nemzeti Sportügynökség.

Rogán Antal - Forrás: MTI/Kovács Tamás

polgári titkosszolgálatok, a közpénzfelhasználást ellenőrző állami hivatal, vagyis a KEHI, valamint – a Honvédelmi Minisztérium hatáskörét csorbító módon – a Védelmi Igazgatási Hivatal felügyelete után

újabb stratégiai feladat kerül az egyre nagyobb és szerteágazóbb kormányzati portfóliót maga alá gyűrő Rogán Antal kezébe: a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai események felügyelete.

Egy kormányhatározat-tervezet szerint ugyanis 2023 január elsejétől úgy módosul a Miniszterelnöki Kabinetiroda feladat- és hatásköre, hogy a minisztériumot vezető Rogán “szakmai támogatást biztosít a Magyarországon megvalósuló, kiemelt nemzetközi sportesemények lebonyolításához, és közreműködik e sporteseményeket érintő marketing- és kommunikációs tevékenységek megvalósításában”.

A részletekből azonban kiderül, hogy a “szakmai támogatás” és a “közreműködés” a gyakorlatban többet jelent: szabad kezet kap Rogán, aki ezt az egyúttal közfeladatnak nyilvánított tevékenységét a minisztériuma alá rendelt, a kormányzati szervek évi több tízmilliárdos kommunikációs költéseiért is felelős Nemzeti Kommunikációs Hivatal útján látja el.

Az operatív végrehajtásra azonban létrehoznak egy új állami tulajdonú céget, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) Nonprofit Zrt.-t is. Nem kell viszont munkaerőt toborozni, mert a “társadalmi vitára” bocsátott tervezetből kiderül, az ügynökség januártól átveszi egy már létező állami cég munkavállalóit. Az NRÜ-höz a feladatok és a munkavállalók ugyanis a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-től kerülnek át.

Ez a cég a hasonló nevű, 4 éve létező állami tulajdonú kft-ből idén februárban alakult zrt-vé, 44 munkavállalója van. A cég első vezérigazgatója Mihók Attila volt, a Mediaworks egykori első embere (aki már az előtt távozott, hogy a Népszabadságot megszüntették volna - cikkünk első verziójában ez helytelenül szerepelt), majd az olimpiarendezésre létrehozott Budapest 2024 Zrt. vezetője volt, de július óta Sportügynökséget már az erőforrástárcánál egykor főosztályvezető, majd a Kajak-Kenu Szövetség marketingigazgatói posztját is betöltő Berényi Péter Roland vezeti – a megszűnésig.

A Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. amúgy is elég hányatott sorsú cég, hiszen eddigi, 10 hónapos működése alatt már két különböző minisztériumhoz is tartozott: kezdetben a Miniszterelnökség volt, az új Orbán-kormány májusi megalakulása óta viszont a sportügyekért is felelős Honvédelmi Minisztérium a gazdája – innen kerül át a feladat és az állomány az új céggel Rogánhoz. (A cégalapítás egyszeri kiadást igényel a hatásvizsgálat szerint, de a 2023-as működétetés pluszköltséggel nem jár, mert a honvédelmi tárcánál a kiemelt nemzetközi sportesemények címen elkülönített források átcsoportosíthatók.)

A Rogán alá rendelt új közfeladat az új alapítású ügynökség és a kommunikációs hivatal együttműködésében kiterjed minden, “kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai esemény”, valamint “költségvetési forrásból megrendezendő nem sport jellegű, egyéb kiemelt jelentőségű állami rendezvény” megpályázására, megrendezésére és lebonyolítására, valamint az ilyen eseményhez nyújtott támogatásra.

Utóbbi, a támogatások feletti diszponálás fontos elem, hiszen a tervek szerint a Rogán-tárca alá rendelt kommunikációs hivatal “feladatai ellátása során költségvetési támogatások nyújtására jogosult”, és az ő dolga a kormány elé terjesztés előtt a kiemelt rendezvényekhez kapcsolódó, “legalább ötszázmillió forint összegű költségvetési támogatásra irányuló kérelem költségtervének véleményezése és elfogadása".

Nem minden kiemelt rendezvény kerül azonban a Rogán tárcájához. A rendelet-tervezet kitér a kivételekre is. Eszerint az új hatáskör nem terked ki “a támogatás nélkül megrendezendő sporteseményre, az autó-motor-, ejtőernyős, motorcsónak- és repülősportágak sportrendezvényeire”, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. egyéb, nem sportcélú rendezvényeire sem.

Sőt, sporttéren is marad feladat a szervezés elvétele után is a Honvédelmi Minisztériumnál is, ahol éppen emiatt egy új állami ügynökséget is gründolnak. Már benyújtották azt a törvényjavaslatot, amely szerint az állami sportlétesítményeket fenntartó Nemzeti Sportközpontok megszűnik, és létrejön a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség, melynek tulajdonosi joggyakorlása alá 153 állami sportingatlan kerül januártól. (hvg.hu)