h i r d e t é s

Római erődök hatalmas hálózatára bukkantak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Római erődök hatalmas hálózatára bukkantak

2021. január 05. - 07:20

 

A felfedezés megmutatja, hogy mekkora ereje is volt kétezer éve, az Ibériai-félsziget meghódításakor a birodalomnak.

A kép illusztráció! - Forrás: SergiuHellDragoonHQ / YouTube

Több tucat római kori katonai táborból álló hálózatot azonosítottak Észak-Spanyolország hegyvidékén – írja a Live Science.

A táborok menedéket adtak a katonáknak, és a gyakorlatozást is segítették. João Fonte, az Exeteri Egyetem munkatársa szerint a maradványok arról árulkodnak, hogy Hispánia elfoglalásának utolsó szakaszában jelentős volt a római aktivitás Kantábria hegyeiben. Róma nagyjából 200 éven át küzdött a régió őslakosaival, a sikerben pedig komoly szerep jutott az erődöknek.


Forrás: romanarmy.eu

A 66 tábor nyomait különböző távérzékelési módszerek segítségével fedezték fel. A kutatók kisebb erődöket és hatalmas, megerősített területeket is találtak, ezek rengeteg katonának adhattak átmeneti otthont. Fonte szerint a hasonló, ideiglenes településeket a rómaiak rendszerint akkor alakították ki, amikor ellenséges területen haladtak át.

A szakértők légi és műholdas felvételeket elemeztek, még a Google Earth adatait is felhasználták. A csapat a vizsgálatot követően háromdimenziós modelleket készített a területről, majd drónokkal is feltérképezték a régiót. A legtöbb tábort olyan későbbi, jelentős városok közelében mutatták ki, melyeket a rómaiak alapítottak. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s