h i r d e t é s

Román ügyészség: A megégetett szavazólapok ügyében vélhetően választási csalás látszatát akarták kelteni a tettesek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Román ügyészség: A megégetett szavazólapok ügyében vélhetően választási csalás látszatát akarták kelteni a tettesek

2022. július 05. - 18:00

Valaki, vagy valakik ellophatták a szavazólapokat, majd megégették a szélüket, könnyen megtalálható helyen hagyták őket, végül adtak egy névtelen tippet a sajtónak – ezt feltételezi jelenleg a román ügyészség a márciusban talált magyar választási szavazólapokról.

Forrás: Punctul.ro/YouTube

A nyomozók legfrissebb munkahipotézise szerint egy tudatosan eltervelt, választási csalás látszatát keltő akció állhat a március végén Jedden talált, részben elégetett magyarországi választási szavazólapok ügyének hátterében – tudatta a Transtelexszel a Maros megyei ügyészség szóvivője. Roxana Crișant szerint

a vádhatóság jelenleg azt feltételezi, hogy az illegális hulladéklerakatban talált 13 szavazólapot nem az amúgy arra jogosult, magyar választójoggal rendelkezők töltötték ki, vagyis érvénytelenek.

„Az ismeretlen tettes vagy tettesek vélhetően ellopták a címzettek postaládájából a Magyarországról küldött levélcsomagot” – jelentette ki Crișant. A szóvivő azt is mondta, hogy az elkövetők feltehetően az ellopott levélcsomagokban található azonosító nyilatkozatokat megsemmisíthették, esetleg máshol dobhatták el.

A nyomozók szerint a szavazólapokat kitöltötték, meggyújtották, de csak a szélüket égették meg, majd egy jól látható helyre tették. „Meg sem próbálták elrejteni a törmelékek alá vagy egy zsákba a megégetett szavazólapokat. Úgy helyezték el ezeket, hogy könnyen észrevehetők legyenek, majd névtelenül értesítették róluk a sajtót. Nem a rendőrséget, nem az ügyészséget, hanem az újságírókat". A szóvivő szerint

mindez arra utal, hogy a választási csalás látszatát keltve fel akarták lármázni a sajtót. Hangsúlyozom, hogy ez munkahipotézis, a nyomozás folytatódik, és új információk kerülhetnek elő.

Azonban a tettesek azonosítása nem lesz könnyű feladat: a hulladéklerakatnál nincsenek térfigyelő kamerák, az összeégetett és poros szavazólapokról pedig nem lehetett ujjlenyomatokat venni. A lapokat azonban Bukarestbe küldték, hogy ott DNS-t keressenek rajta.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, márciusban, mindössze néhány nappal a magyarországi országgyűlési választások előtt egy névtelen bejelentés nyomán részben elégetett szavazólapokat találtak Romániában, nem messze Marosvásárhelytől, egy illegális hulladéklerakatban. A szavazólapokon a Mi Hazánkra, illetve az ellenzéki összefogásra adott voksok voltak.

Annak idején a magyar hatóságok, választási szervek nem vizsgálódtak az ügyben, mondván: a hatályos törvényi szabályozás szerint ilyen jogkörük csak Magyarország határain belül van, külföldön nem jogosultak eljárni. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s